Hoe maak je een goed lichtplan?

In de wintertijd zijn de dagen korter en de avonden langer. Dat betekent dat we ’s avonds eerder een lichtje aan moeten doen. Tijd om de verlichting in huis aan te pakken. Goede verlichting is heel belangrijk. Je wilt het gezellig maken, maar je wilt ook dat het praktisch is. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Door een lichtplan te maken.

De functie van de verlichting

Allereerst moet je bepalen wat voor soort verlichting je waar wilt hebben. Bij die lekkere stoel in de hoek van de kamer lees je bijvoorbeeld vaak. Dan moet daar licht komen waar je bij kunt lezen. Bij de eettafel wil je romantisch kunnen dineren, maar je wilt ook kunnen zien welke kaarten je hebt met een spelletje. Wel zo belangrijk als je wilt winnen… Bij de eettafel zou dimbaar licht dus van pas komen. Zo ga je ieder plekje in huis langs en bepaal je waar je welk licht wilt hebben.

Direct en indirect licht

Nu je weet wat voor functie de verlichting moet hebben, kun je gaan bedenken met welk soort lamp je dit effect kunt bereiken. Je hebt lampen met gericht direct licht, zoals spotjes. Deze zijn vooral praktisch of ze lichten een bijzonder object in huis uit. Daarnaast heb je lampen die indirect licht geven. Deze lampen geven veel meer sfeer en verlichten een groter deel van de ruimte.

Bij de leesstoel moet er dus direct licht komen en bij de tv is indirect licht weer fijner.

Direct licht links en indirect licht rechts
Links: gericht direct licht | Rechts: indirect sfeerlicht

Meerdere lichtpunten

Om meer sfeer in huis te creëren, kun je het beste kiezen voor meerdere lichtpunten in verschillende hoeken van de ruimte. Doordat er meerdere lampen zijn, hoeven ze niet zo fel te zijn om toch alles in huis te kunnen verlichten.

Lichtaansluiting

Nu je hebt besloten welke soort verlichting je waar in de ruimte wilt hebben, kun je gaan bekijken of dit ook echt mogelijk is. Je kunt wel heel leuk een lamp ergens neerzetten of ophangen, maar hij moet wel kunnen branden. Kijk daarom waar de aansluitpunten zitten. Zitten de stroompunten in het plafond op de goede plek? Misschien moet je, met behulp van kabelgootjes of een Lightswing, het lichtpunt op het plafond een stukje verplaatsen. Is er een stopcontact waar je de stekker van de vloer- of tafellamp ik kunt steken in de buurt?

Ga op deze manier alle gewenste lichtpunten na en kijk of het mogelijk is om hier een lamp aan te sluiten.

Plattegrond lichtplan
Bepaal door middel van vlekken waar je licht wilt hebben

Lamp kiezen

Nu komt de leukste stap: de lamp kiezen! Je weet wat voor soort verlichting je wilt hebben en kunt dus gaan bedenken welke lamp hier bij past. Ik pak het voorbeeld van de stoel in de hoek van de kamer er weer even bij. Je hebt besloten dat je hier graag wilt lezen. Het moet dus direct licht zijn dat op je boek schijnt. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een vloerlamp. Zo’n grote boog met een lamp eraan of een flexibel spotje. Het kan allebei.

Qua uiterlijk is er meer dan genoeg keus. De tip die ik je mee wil geven, is dat je beter kunt kiezen voor niet allemaal heel uitgesproken lampen, maar zorg voor een rustig geheel met een paar eyecatchers. Anders wordt het wel heel hysterisch in huis. Ga bijvoorbeeld voor lampen met dezelfde kleur (metaal) of in dezelfde stijl.

Inspiratie nodig? Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met allemaal mooie lampen en verlichting. Je vind het hier.

Kleur en sterkte van het licht

De laatste stap is het bolletje dat je in de lamp draait. Niet alleen de hoeveelheid lampen en het feit dat het direct of indirect licht is, maken een huis sfeervol. De kleur van het licht en de lichtintensiteit zijn ook bepalend. Je hebt verlichting die meer blauw is van kleur, koud licht, en verlichting die geel is van kleur, warm licht. Persoonlijk vind ik warm licht veel gezelliger en knusser. Dit is de kleur licht die we bijvoorbeeld kennen van de gloeilamp. Dit licht is niet zo kil en zo toont alles wat zachter en vriendelijker. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook lichtbronnen die geel licht geven en een stuk zuiniger zijn dan de gloeilamp. LED-licht heb je in verschillende kleuren.

Er komt dus nog heel wat bij kijken om een goed lichtplan te maken, maar het is het zeker waard. Je hebt er elke avond plezier van. Kom je er niet helemaal uit en heb je wat hulp nodig? Of geef je het liever helemaal uit handen? Ik help je graag. Neem contact met me op via het contactformulier.

Misschien vind je dit ook interessant?
Dé kleur van het jaar 2020 volgens Flexa

Ik vind het altijd zo’n leuk moment om naar uit te kijken: het moment waarop een verfmerk, zoals Flexa, de Read more

Zo laat je jouw huis groter lijken

Iedereen (oké, bijna iedereen) wil wel groter wonen. Dat vinden we gewoon fijn, wat ruimte om ons heen. Al is Read more

Ontdek jouw woonstijl

Heb jij ook moeite met het bepalen van jouw stijl in het interieur? Vind je zoveel dingen leuk en kun Read more

Dé trends voor 2019 voor de tuin en het balkon

Buiten is eigenlijk net zo belangrijk als binnen. Vaak besteden mensen wel veel aandacht aan het interieur, maar laten ze Read more

Histor kleur van het jaar 2019: Quiet Clearing

Ik vind het altijd een leuk moment wanneer de kleur van het jaar bekend wordt gemaakt. Ik ben niet alleen Read more

Styling musthaves

Zie je bij anderen vaak van die gezellige hoekjes en leuk gestylde plekjes in huis, maar heb je geen idee Read more

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *