Ga naar de inhoud

Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan of drukte om je heen. Het is jouw huis, jouw plek om even helemaal tot rust te komen. Met een paar simpele trucjes zorg je ervoor dat jouw huis de rust zelf is.

  De grote kracht achter deze blog is dat ik door eigen ervaring met jullie kan delen wat wel en niet werkt om rust in je interieur te creëren, zodat je niet ook nog eens gestrest raakt als je thuiskomt. Lees rustig verder en ontdek!

  Meer tips over hoe je van jouw huis een oplaadplek maak, vind je hier.

  Kleurgebruik

  Met kleuren kun je zoveel doen. Het kan zelfs hét verschil maken. Een kamer straalt veel meer rust uit als er gebruik wordt gemaakt van zachte blauwtinten, dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van felle roodtinten. Als je een kleur gaat kiezen voor een kamer, bedenk dan eerst wat de functie is van die kamer en wat voor gevoel je wilt hebben als je in die kamer bent.

  Harmonie

  Harmonie in een interieur is altijd belangrijk. Het kan zijn dat je een paar eyecatchers hebt, maar daar moet je niet een huis vol van hebben. Je kunt zorgen voor balans in huis, door bijvoorbeeld kleurgebruik (zie de alinea hierboven) of door dezelfde houtsoort terug te laten komen. Maar ook door voor een bepaalde stijl te kiezen. Ik zou er zelf nooit voor kiezen een meubels uit dezelfde “serie” te kiezen. Dit wordt al snel een beetje eentonig. Maar je kunt wel bij hetzelfde gevoel blijven, bijvoorbeeld zacht en aaibaar. Of grof en verweerd. Stoer en industrieel. Of juist licht en Scandinavisch.

  Ik kan me voorstellen dat dit een beetje vaag is, maar het is ook lastig om uit te leggen. Wat goed kan helpen is om van tevoren een moodboard te maken die rust uitstraalt en waar je één stijl ziet. Dit moodboard wordt dan je leidraad en gaat ervoor zorgen dat jouw interieur één geheel wordt.

  Tip: Een simpele truc om rust te creëren, is het vermijden van veel printjes. Je kunt wel voor een printje gaan, maar zorg dan dat deze niet heel druk en aanwezig is, maar ga voor een subtiele print. Probeer ook niet te veel printjes te combineren, maar wissel af met uni’s. Een printje is trouwens niet per definitief druk. Het kan ook juist mooi warm en gezellig zijn.

  Planten

  Groen in het interieur is op het moment heel erg hip. Planten laten zien dat er geleefd wordt in jouw huis, dat het geen fotostudio of verlaten huis is. Maak sfeervolle hoekjes door een aantal planten bij elkaar te zetten.

  Naast dat het heel leuk staat, zijn planten ook functioneel. Het is uit verschillende onderzoeken gebleken dat je van planten gelukkiger wordt. Daarnaast zijn er zelfs planten die zuurstof produceren en de lucht zuiveren. Op de website van De Voedzame Keuken vindt je 20 kamerplanten die de lucht zuiveren.

  Naast planten in huis halen, is het ook goed om regelmatig lekker de deur of een raam open te zetten voor wat frisse lucht. Frisse lucht doet een mens namelijk altijd goed!

  Comfort

  Niet alleen het uiterlijk van een interieur is belangrijk, maar ook hoe je het interieur zou ervaren als je er met je ogen dicht zou wonen. Hoe voelt het, hoe zit het, hoe ruikt het? Een bank kan nog zo mooi zijn, maar als je er pijn in je rug of een geïrriteerde huid van krijgt, dan is het toch niet zo’n pretje… Ik heb daarom soms moeite met de digitale wereld. Het is natuurlijk hartstikke handig, je hoef de deur niet meer uit, maar daarentegen kun je ook niet testen hoe iets zit of aanvoelt en dat is minstens zo belangrijk als het uiterlijk van een product.

  Persoonlijkheid

  Het is belangrijk om je thuis te voelen in je eigen huis. Het is jouw huis en jij moet er leven. Maak het daarom zo fijn mogelijk voor jezelf. Kies voor de dingen die jij mooi vindt en die jij comfortabel vindt.  En zorg er ook voor dat het interieur persoonlijk wordt, door bijvoorbeeld foto’s op te hangen. Het kan ook zijn dat je niet zo van foto’s houdt, maar dan zijn er misschien wel voorwerpen waar een verhaal achter zit of die belangrijk voor je zijn. Geef ze een mooi plekje.

  Niet alles vol zetten

  Niet ieder plekje in huis hoeft benut te zijn. De kunst van het weglaten! Groepeer producten, zodat je op andere plekken wat ruimte krijg. Dit geeft rust. Een boekenkast hoeft niet helemaal vol te zijn. Laat delen van planken ook eens leeg. Het zal in het begin een beetje kaal voelen, maar al snel zal je merken dat het rust geeft.

  Wil je meer leren over afstyling in jouw interieur? Ik leer je mijn tips en trucs tijdens de Online Workshop “Afstyling”!

  Het werkt ook goed om spullen te verbergen. Niet alles hoeft in het zicht te staan. Kies voor een paar dichte kasten of opbergmeubels. Wat je niet ziet is er niet! Dit geldt ook voor elektronica. Elektrische apparaten zorgen bij veel mensen, ongemerkt, voor onrust. Doe de tv in een dichte kast en stop elektronica zoveel mogelijk weg.

  Kasten indeling open kast rust

  Vind je het lastig om deze tips bij jou thuis toe te passen? Ik help je graag door middel van een interieuradvies! Neem gerust vrijblijvend contact met om voor de mogelijkheden.

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more

  Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

  Het juiste vloerkleed kiezen is niet makkelijk. Naast dat er ontzettend veel keus is en je moet bedenken wat je Read more

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *