Ga naar de inhoud

Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

  Het juiste vloerkleed kiezen is niet makkelijk. Naast dat er ontzettend veel keus is en je moet bedenken wat je mooi vindt. Is het ook nog de vraag welke afmetingen en vorm het beste past bij jouw interieur. Om je te helpen heb ik hier een stappenplan voor je die al veel keuzes voor je zal uitsluiten.

  Stap 1: Functie

  Waarom wil je een vloerkleed? Is het omdat het lekker warm zacht is aan je voetjes? Is het omdat de ruimte hol klinkt en je het geluid wilt dempen? Zoek je naar een samenhang van de meubels? Of is het puur visueel en vind je het nu nog kaal, maar wil je een beetje sfeer toevoegen?

  Stel jezelf deze vragen. Het is namelijk belangrijk om te weten wat de functie is van het vloerkleed, voordat je verder gaat met andere aspecten. Dus niet eerst kijken welk kleed je mooi vindt (ook al is die verleiding wel groot), maar eerst even puur praktisch nadenken.

  Stap 2: Vorm

  Je hebt niet alleen rechthoekige vloerkleden, maar ook vierkanten en zelfs ronde kleden. Welke vorm je kiest is afhankelijk van de indeling van de meubels en de vorm van de ruimte. Ook nu moet je gaan nadenken wat je wilt bereiken met het vloerkleed. Wil je gaan voor een speels effect? Kies dan voor een ronde vorm. Wil de lengte van de ruimte benadrukken? Ga dan voor een langwerpig vloerkleed. Misschien wil je een eiland creëren? Ga dan voor een vloerkleed die alle meubelen van dat “eiland” met elkaar verbind. Dit is dus afhankelijk van de vorm van meubelen die je hebt. Heb je lef? Combineer dan twee vloerkleden met elkaar!

  Voorbeeld: Even een bijzonder, maar wel een duidelijk voorbeeld waar iedereen zich wel iets bij voor kan stellen. Je hebt de slaapkamer. Je kan kiezen voor een vloerkleed dat groter is dan het bed, zodat je een eiland creëer. Is dit niet wat je wil maar wil je gewoon aan jouw kant van het bed een klein vloerkleedje, zodat je lekker zacht uit bed kan stappen en niet gelijk op die koude vloer komt met je voeten. Dan is het dus belangrijk dat het kleed dichtbij of zelfs half onder het bed ligt. Is het een smalle ruimte naast je bed? Kies dan voor een langwerpig vloerkleed. Heb je veel ruimte naast je bed en wil je de slaapkamer wat minder statisch maken? Ga dan voor een klein rond vloerkleed.

  Stap 3: Afmetingen

  Vervolgens ga je bepalen hoe groot het vloerkleed moet zijn. Ik heb een aantal plattegronden gemaakt om het verschil duidelijk te maken tussen de verschillende afmetingen.

  Bij het grootste vloerkleed zie je dat er een soort eiland ontstaat waar de meubels op staan. Dit is een goede manier om een grote kamer wat knusser te maken, zonder dat het een klein hoekje wordt. Het middelgrote vloerkleed zorgt voor samenhang tussen de meubels. De kleinste maakt de ruimte optisch kleiner en zorgt voor wat meer intimiteit.

  Wil je een vloerkleed in de eethoek? Zorg er dan altijd voor dat het kleed minimaal 60 cm uitsteekt. Zo kan iedereen makkelijk zijn stoel uitschuiven en weer aanschuiven.

  afmetingen vloerkleed

  Stap 4: Kleur en materiaal

  Nu je weet welke vorm en maat je nodig hebt, kun je gaan kijken naar het visuele deel. Denk hierbij nog even terug aan stap 1, waarin je gekeken hebt naar de functie van het vloerkleed. Wil je een hoogpolig (lekker zacht aan de voeten) of een laagpolig tapijt (aanrader als je allergieën hebt)? Wil je een print (lekker opvallend) of juist een uni (voormeer rust in huis)? En ga je dan voor een neutrale kleur (die opgaat in je interieur) of ben je wel in voor een eyecatcher (een echt statement in jouw huis)?

  Als je hier allemaal over na hebt gedacht komt het leukste deel: je mag shoppen!!!! Inspiratie nodig? Kijk eens op mijn Pinterest pagina!

  Hulp nodig?

  Kom je er niet uit of twijfel je nog? Schakel dan de hulp in van een interieurstylist. Een vloerkleed kan namelijk je interieur maken of breken, dus het moet echt goed zijn.

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *