Ga naar de inhoud

Hoe stel je een kleurenpalet samen?

  Een interieur bestaat nooit uit één kleur, maar is altijd opgebouwd vanuit een kleurenpalet. Maar hoe stel je zo’n kleurenpalet samen? Waar begin je en waar moet je op letten? Ik vertel het je!

  Inspiratie

  Het begint altijd met het opdoen van inspiratie. Verzamel allemaal afbeeldingen waar je blij van wordt. Dat kan bijvoorbeeld op Pinterest of Instagram, maar ook in tijdschriften en folders is genoeg te vinden. Je vindt zelfs kleurinspiratie in de dingen om je heen. Denk aan de natuur, een mooi kledingstuk, een vakantiefoto, een bos bloemen, etc.

  Wees in het begin nog niet te kritisch en verzamel gewoon alles wat je mooi vindt.

  Tip: Probeer in het begin nog niet te veel te verdwalen in “de perfecte kleur”. Of die groene kleur nou een tikje donkerder of lichter is maakt in eerste instantie nog helemaal niet uit.

  Je zult zien dat er bepaalde kleuren zijn die steeds terugkomen. Welke kleuren zijn dat? Wat spreekt het meest aan en waar zou je mee verder willen? Prima als hier meerdere kleuren uit komen en er nog niet helemaal één geheel is. Een kleurenpalet bestaat uit minimaal 5 kleuren, dus wees niet te bescheiden. Vijf kleuren klinkt misschien als heel veel, maar niet alle kleuren hoeven evenveel aanwezig te zijn in het interieur. Dat brengt ons bij het volgende kopje.

  hoe stel je een kleurenpalet samen

  Basiskleuren en accent kleuren

  Een kleurenpalet bestaat altijd uit basiskleuren en accentkleuren. Hier zijn standaard regeltjes voor, maar ik ben hier persoonlijk niet zo’n fan van. Sommige mensen houden bijvoorbeeld van een heel kleurrijk interieur en willen veel sprekende kleuren in hun kleurenpalet. Anderen houden van rust en kiezen voor veel neutrale tinten met één of twee accentkleuren of gaan bijvoorbeeld voor ton sur ton (verschillende tinten van dezelfde kleur). Er zijn geen “standaard interieurs”, dus ook geen standaardregels!

  Wat ik wel belangrijk vind is dat je uiteindelijk gaat kijken welke kleuren je als basiskleur(en) gaat gebruiken en welke als accentkleur(en). De basiskleur is vaak een iets rustigere, subtiele kleur die je veel terug laat komen in de ruimte. De accentkleur springt er meer uit en kan bijvoorbeeld een contrasterende kleur zijn.

  Kleur kiezen

  Nu je weet welke kleuren jou aanspreken, kan je gaan nadenken over welke kleuren mooi zijn samen en welke kleur je waar wilt laten terugkomen. (Kijk hierbij ook naar het stukje hierboven over basiskleuren en accentkleuren.) Er ontstaat dan vaak vanzelf een selectie van kleuren die mooi bij elkaar passen. Soms moet je nog een kleur toevoegen die de overige kleuren meer met elkaar verbindt of het contrast iets zachter maakt.

  Tip: Wist je dat bruin een hele fijne basiskleur is? Lees hier waarom!

  Het leuke aan zelf een kleurenpalet samenstellen, is dat jij bepaald. Het is jouw huis, dus kies vooral iets waar JIJ blij van wordt! Is het nog niet helemaal naar wens? Wissel dan eens een paar kleuren en kijk of dat beter voelt.

  Tip: Vind je het lastig om deze stappen te maken? Volg dan de Online Workshop “Interieurplan maken” en “Shoppingpagina maken”. Bij de Online Workshop “Interieurplan maken” is zelfs een 1-op-1 moment met mij inbegrepen, zodat ik gericht jouw vragen kan beantwoorden en jou goed op weg kan helpen.

  hoe stel je een kleurenpalet samen

  Stalen bekijken en definitieve keuzes maken

  Als je weet welke kleur je waar wilt toepassen, dan kan je gericht stalen gaan verzamelen. Dat kunnen kleurstalen zijn uit de bouwmarkt, gordijnstalen die je bij verschillende merken online kunt bestellen of stofstalen van meubels in de winkel. Vergeet de vloer en keuken niet mee te nemen in jouw plan.

  Dit is het moment waarop je pas mag kijken naar dé perfecte kleur. Eerder was dit alleen nog een richting, bijvoorbeeld een donkerblauwe kleur. Nu mag je bepalen hoe die donkerblauwe kleur er precies uit moet gaan zien. Houd de stalen bij elkaar om te zien of het goed samen gaat of dat je nét een andere tint nodig hebt.

  Kies NOOIT een kleur in de winkel. De verlichting daar geeft een vertekend beeld van de kleur. Binnen in huis is de kleur heel anders, dus neem meerdere stalen mee en kijk in de betreffende ruimte in jouw huis pas welke kleur het moet worden.

  Persoonlijk advies

  Kom je er zelf alsnog niet uit en wil je dat ik meekijk tijdens een interieuradvies? Neem dan contact met mij op via het contactformulier.

  Inspiratie voor een kleurenpalet vind je ook in het portfolio op de website van THUIS. Daar zie je tevens hoe ik kleuren “verdeel” over de ruimte. Misschien werkt het inspirerend voor jou. Veel succes!

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more