Ga naar de inhoud

Welke kleur wit past bij jouw interieur?

  Wit is misschien wel de moeilijkste kleur in een interieur. Er zijn heel veel tinten wit, maar welke past bij jouw interieur? In deze blog vertel ik je hoe ik de wit tint kies bij projecten en laat ik je voorbeelden zien, zodat jij er hopelijk ook uit komt met jouw interieur.

  Kijk naar de andere kleuren

  welke kleur wit interieur

  Wat ik áltijd als eerste doe, en deze regel staat boven alle andere regels voor wit op de wanden, is kijken naar welke wit tinten er al aanwezig zijn in de ruimte. Soms is de keuken al besteld en zitten daar witte delen in. Soms willen of kunnen mensen de kozijnen niet schilderen of blijven de witte gordijnen hangen. Let ook goed op de deuren en de huidige meubels die wit zijn.

  Als er al witte delen aanwezig zijn in een ruimte en deze delen worden niet aangepast, dan is het goed om te kijken welke kleur wit dat is. Die kleur voer je dan over het algemeen ook door in de rest van de ruimte.

  Tip: Test dit altijd uit met een verftester en niet alleen met een kleurenkaartje. Daar zit toch een klein verschil in en het zou zonde zijn als je hierdoor een misser maakt.

  Vergeeld

  Waarom ik overal dezelfde kleur wit wil doorvoeren? Dat is niet uit gemak, maar puur vanwege het feit dat wanneer je verschillende wit tinten met elkaar combineert, je groot kans hebt dat één van de twee kleuren vergeeld lijkt. En dat wil je niet natuurlijk!

  Meest gebruikte kleuren wit

  Er zijn onwijs veel kleuren wit, maar er zijn een aantal die het meest gebruikt worden. Dat zijn RAL9001, RAL9003, RAL9010, RAL9016 en wit zonder toegevoegd pigment. Ik zal ze hieronder toelichten.

  – RAL9001

  Deze kleur was een aantal jaar geleden heel populair en werd bijna overal gebruikt. Het is een witte kleur met een behoorlijk gele ondertoon. Daar houden we tegenwoordig minder van en daarom gebruiken we deze kleur bijna niet meer in huis.

  welke kleur wit interieur
  – RAL9003

  Een witte kleur met een heel licht blauwe/grijze ondertoon. Ik gebruik deze kleur zelf eigenlijk nooit, omdat ik het een beetje een kille kleur vind.

  – RAL9010

  Dit is de meest gebruikte kleur in interieurs. Een warme wit tint die ik persoonlijk zeker niet te geel vind. Het is een fijne zachte en rustige tint, die een mooie basis is voor veel interieurs maar zeker niet alle interieurs. Daarom gaan we door naar het volgende kopje.

  – RAL9016

  Bij een moderner, strakker interieur vind ik RAL9016 het meest passend. Deze kleur neigt het meest naar wit zonder ondertoon. Toch heeft het een heel klein druppeltje geel erin, waardoor de kleur nét iets zachter is dan helemaal wit. De kleur is wel iets harder dan bijvoorbeeld RAL9010 en kan daardoor heel fris en clean overkomen. Het gevaar bij deze kleur is dat het ook veel te kil kan overkomen. Kijk daarom echt goed of het past bij jouw woonstijl. Lichtinval kan ook zeker meespelen, daarover later in deze blog meer.

  – Wit zonder pigment

  Wit zonder pigment wordt ook wel stralend wit genoemd. Dit is de perfecte kleur voor plafonds. De andere wit tinten gebruik ik eigenlijk nooit voor het plafond. Vaak komt dan de vraag of de wanden daardoor niet vergeeld lijken. Het antwoord is nee, het geeft juist meer dimensie aan een ruimte. De ruimte lijkt hoger en door het kleurverschil wordt er mooi onderscheid gemaakt tussen het plafond en de wanden.

  Lichtinval in de ruimte

  De lichtinval is heel belangrijk voor het bepalen van alle kleuren. In een kamer die op het zuiden gericht is kan de kleur RAL9016 bijvoorbeeld heel mooi zijn, omdat het licht hier warmer is. In een kamer op het noorden kan diezelfde kleur heel kil uitpakken. Test daarom ALTIJD de kleur op alle plekken in de ruimte en in iedere ruimte.

  Voorbeelden

  Hieronder laat ik je een aantal ontwerpen zien die ik maakte voor klanten. De kleur wit in de visualisatie is altijd hetzelfde, maar in het kleurenplan voor de klant geef ik aan welke kleur ik aanraad. Ik heb het hier onder de visualisaties gezet, zodat jullie een beeld hebben bij het totaalplaatje.

  In dit Scandinavische interieur heb ik RAL9016 geadviseerd
  In deze klassieke woning, RAL9010
  welke kleur wit interieur
  Voor deze landelijke, industriële woonkeuken heb ik RAL9010 geadviseerd
  RAL9016, zodat het een mooi contrast is met de kleur daaronder
  Een mooie zachte tint wit in dit interieur, namelijk RAL9010
  RAL9010 om rust in het geheel te brengen en de kleur groen niet te hard te maken
  Een duidelijk en harder contrast met RAL9016 om het geheel lekker sprekend en modern te maken i.p.v. landelijk
  welke kleur wit interieur
  In dit interieur heb ik RAL9010 geadviseerd, zodat de industriële look en feel mooi tot zijn recht komt

  Conclusie

  Kijk dus goed welke kleur wit past bij jouw woonstijl (strak en modern of juist een warmere woonstijl), hoe de lichtinval is in de ruimte en natuurlijk of er al delen wit zijn die die kleur blijven. Daarnaast is het uiteraard ook deels een kwestie van smaak, dus luister goed naar jouw gevoel. Test ook altijd de kleur uit en vergelijk de kleuren met een verftester in plaats van op een kleurstaaltje of van je telefoon.

  Vind je het fijn als ik met jou meekijk tijdens een Inspiratie Advies bijvoorbeeld? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more