Welke kleur wit past bij jouw interieur?

Wit is misschien wel de moeilijkste kleur in een interieur. Er zijn heel veel tinten wit, maar welke past bij jouw interieur? In deze blog vertel ik je hoe ik de wit tint kies bij projecten en laat ik je voorbeelden zien, zodat jij er hopelijk ook uit komt met jouw interieur.

Kijk naar de andere kleuren

welke kleur wit interieur

Wat ik áltijd als eerste doe, en deze regel staat boven alle andere regels voor wit op de wanden, is kijken naar welke wit tinten er al aanwezig zijn in de ruimte. Soms is de keuken al besteld en zitten daar witte delen in. Soms willen of kunnen mensen de kozijnen niet schilderen of blijven de witte gordijnen hangen. Let ook goed op de deuren en de huidige meubels die wit zijn.

Als er al witte delen aanwezig zijn in een ruimte en deze delen worden niet aangepast, dan is het goed om te kijken welke kleur wit dat is. Die kleur voer je dan over het algemeen ook door in de rest van de ruimte.

Tip: Test dit altijd uit met een verftester en niet alleen met een kleurenkaartje. Daar zit toch een klein verschil in en het zou zonde zijn als je hierdoor een misser maakt.

Vergeeld

Waarom ik overal dezelfde kleur wit wil doorvoeren? Dat is niet uit gemak, maar puur vanwege het feit dat wanneer je verschillende wit tinten met elkaar combineert, je groot kans hebt dat één van de twee kleuren vergeeld lijkt. En dat wil je niet natuurlijk!

Meest gebruikte kleuren wit

Er zijn onwijs veel kleuren wit, maar er zijn een aantal die het meest gebruikt worden. Dat zijn RAL9001, RAL9003, RAL9010, RAL9016 en wit zonder toegevoegd pigment. Ik zal ze hieronder toelichten.

– RAL9001

Deze kleur was een aantal jaar geleden heel populair en werd bijna overal gebruikt. Het is een witte kleur met een behoorlijk gele ondertoon. Daar houden we tegenwoordig minder van en daarom gebruiken we deze kleur bijna niet meer in huis.

welke kleur wit interieur
– RAL9003

Een witte kleur met een heel licht blauwe/grijze ondertoon. Ik gebruik deze kleur zelf eigenlijk nooit, omdat ik het een beetje een kille kleur vind.

– RAL9010

Dit is de meest gebruikte kleur in interieurs. Een warme wit tint die ik persoonlijk zeker niet te geel vind. Het is een fijne zachte en rustige tint, die een mooie basis is voor veel interieurs maar zeker niet alle interieurs. Daarom gaan we door naar het volgende kopje.

– RAL9016

Bij een moderner, strakker interieur vind ik RAL9016 het meest passend. Deze kleur neigt het meest naar wit zonder ondertoon. Toch heeft het een heel klein druppeltje geel erin, waardoor de kleur nét iets zachter is dan helemaal wit. De kleur is wel iets harder dan bijvoorbeeld RAL9010 en kan daardoor heel fris en clean overkomen. Het gevaar bij deze kleur is dat het ook veel te kil kan overkomen. Kijk daarom echt goed of het past bij jouw woonstijl. Lichtinval kan ook zeker meespelen, daarover later in deze blog meer.

– Wit zonder pigment

Wit zonder pigment wordt ook wel stralend wit genoemd. Dit is de perfecte kleur voor plafonds. De andere wit tinten gebruik ik eigenlijk nooit voor het plafond. Vaak komt dan de vraag of de wanden daardoor niet vergeeld lijken. Het antwoord is nee, het geeft juist meer dimensie aan een ruimte. De ruimte lijkt hoger en door het kleurverschil wordt er mooi onderscheid gemaakt tussen het plafond en de wanden.

Lichtinval in de ruimte

De lichtinval is heel belangrijk voor het bepalen van alle kleuren. In een kamer die op het zuiden gericht is kan de kleur RAL9016 bijvoorbeeld heel mooi zijn, omdat het licht hier warmer is. In een kamer op het noorden kan diezelfde kleur heel kil uitpakken. Test daarom ALTIJD de kleur op alle plekken in de ruimte en in iedere ruimte.

Voorbeelden

Hieronder laat ik je een aantal ontwerpen zien die ik maakte voor klanten. De kleur wit in de visualisatie is altijd hetzelfde, maar in het kleurenplan voor de klant geef ik aan welke kleur ik aanraad. Ik heb het hier onder de visualisaties gezet, zodat jullie een beeld hebben bij het totaalplaatje.

In dit Scandinavische interieur heb ik RAL9016 geadviseerd
In deze klassieke woning, RAL9010
welke kleur wit interieur
Voor deze landelijke, industriële woonkeuken heb ik RAL9010 geadviseerd
RAL9016, zodat het een mooi contrast is met de kleur daaronder
Een mooie zachte tint wit in dit interieur, namelijk RAL9010
RAL9010 om rust in het geheel te brengen en de kleur groen niet te hard te maken
Een duidelijk en harder contrast met RAL9016 om het geheel lekker sprekend en modern te maken i.p.v. landelijk
welke kleur wit interieur
In dit interieur heb ik RAL9010 geadviseerd, zodat de industriële look en feel mooi tot zijn recht komt

Conclusie

Kijk dus goed welke kleur wit past bij jouw woonstijl (strak en modern of juist een warmere woonstijl), hoe de lichtinval is in de ruimte en natuurlijk of er al delen wit zijn die die kleur blijven. Daarnaast is het uiteraard ook deels een kwestie van smaak, dus luister goed naar jouw gevoel. Test ook altijd de kleur uit en vergelijk de kleuren met een verftester in plaats van op een kleurstaaltje of van je telefoon.

Vind je het fijn als ik met jou meekijk tijdens een Inspiratie Advies bijvoorbeeld? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

Misschien vind je dit ook interessant?
Zo combineer je de Flexa kleur van het jaar 2021 “Brave Ground”

Ieder jaar roepen de grote merken, zoals Flexa, één kleur uit tot kleur van het jaar. Dit is dé kleur Read more

Dé kleur van het jaar 2020 volgens Flexa

Ik vind het altijd zo’n leuk moment om naar uit te kijken: het moment waarop een verfmerk, zoals Flexa, de Read more

Welke kleur waar?

Oké, je hebt eindelijk bedacht welke kleur je gaat kiezen voor op de muur. Dat is al een hele stap! Read more

Hoe kies je het beste de kleur voor op de muur?

Je hebt besloten dat je de muur in een andere kleur wilt schilderen. Dus op naar de bouwmarkt om een Read more

Wanddecoratie: wat, hoe en waar?

Het is niet makkelijk om de juiste decoratie voor aan de wand te vinden. En als je dan eindelijk iets Read more

De meest gemaakte fouten bij het inrichten

Je huis (opnieuw) inrichten is hartstikke leuk, maar tegelijkertijd ook best lastig. Waar moet je beginnen? Hoe creëer je een Read more