Ga naar de inhoud

Welke kleur waar?

  Oké, je hebt eindelijk bedacht welke kleur je gaat kiezen voor op de muur. Dat is al een hele stap! Heb je nog geen idee? Lees dan eerst eens de blog “Hoe kies je het beste de kleur voor op de muur?”. In de blog die je nu leest ga ik er namelijk al vanuit dat je (ongeveer) weet welke kleur je wilt. En wat is het effect hiervan? Wordt de ruimte niet te klein voor je gevoel als je het zo doet? Ik ga het je allemaal vertellen en laten zien!

  Donkere kleur maakt klein

  Zoals de meeste van jullie weten, maakt een donkere kleur een kamer kleiner dan wanneer je een lichte kleur gebruik. Maar er is een verschil in benauwend klein of knus klein. En dat is een heel groot verschil qua gevoel, maar een heel klein verschil qua keuze van waar je de donkere kleur aanbrengt.

  Aangezien beelden meer zeggen dan woorden, heb ik een aantal schetsen gemaakt waarin ik telkens de kleuren heb aangepast. Zo kun je goed zien wat een donkere kleur met de ruimte doet als je het op een andere manier inzet. Wil je een ruimte korter laten lijken, verf dan bijvoorbeeld de wand aan het eind van de kamer. Wil je de ruimte langer laten lijken? Verf dan de lange wand. Etc. De beelden hieronder zeggen volgens mij genoeg:

  Waar zitten de ramen?

  Het is altijd belangrijk om rekening te houden met waar de ramen zitten in een ruimte. Niet alleen voor de lichtinval en de hoeveelheid licht die naar binnen komt. Maar ook zodat je de ruimte niet onbedoeld kleiner en beklemmend maak.

  Het is fijner om de muur waar de ramen zitten licht en neutraal te houden, terwijl de muur achter de bank wel wat donkerder of in een felle kleur geverfd mag worden. Gevoelsmatig is dit veel meer in balans dan wanneer je het andersom zou doen.

  Toch betekent dit niet dat de wanden waar de ramen in zitten helemaal wit moeten. Je ziet steeds vaker dat ook deze wanden een subtiele kleur krijgen. Of dat je juist deze wanden donkerder doet en de rest licht, omdat de bank met de rug naar het raam toe staat bijvoorbeeld.

  Effecten

  Door een deel van de wand te verven kun je een heel ander effect bereiken dan wanneer je deze helemaal schilder. Een donkere kleur komt bijvoorbeeld al veel minder op je af als je een lambrisering of hoge plint schilder, dan wanneer je de hele wand donker maakt.

  Wil je de aandacht naar een bepaald deel van de ruimte trekken? Bijvoorbeeld de eethoek achter in de ruimte. Schilder dan alleen dat deel met een (donkerdere) kleur. Ook kun je een lange wand “breken” door niet alles in één kleur te doen. Je kunt zelfs een ruimte groter laten lijken! Dit doe je door niet helemaal tot aan het plafond te schilderen, maar net daaronder te stoppen (wel even afplakken natuurlijk). Dit effect zie je hieronder.

  Wat je tegenwoordig ook vaak ziet is dat het plafond geschilderd wordt in een andere kleur dan wit. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Ik heb op Pinterest een bord gemaakt met allemaal toffe voorbeelden.

  Ieder huis is anders

  Dit zijn natuurlijk gewoon de basis trucjes, maar in de praktijk is ieder huis anders en kun je deze regels niet blind toepassen. Luister daarom ook goed naar je eigen gevoel en logica of huur een interieurstylist in. Een interieurstylist heeft hier ervaring mee en kan vaak zelfs een 3D visualisatie voor je maken om te zien wat het effect is van die kleur op die muur.

  Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor een interieuradvies? Neem dan gerust contact met me op via de contactpagina!

  Inspiratie

  Heb je inspiratie nodig voor wat je allemaal met jouw wand kunt doen? Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met allemaal ideeën. Zowel behang als verftechnieken. Je vindt het hieronder.

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *