Ga naar de inhoud

Hoe kies je het beste de kleur voor op de muur?

  Je hebt besloten dat je de muur in een andere kleur wilt schilderen. Dus op naar de bouwmarkt om een mooie kleur uit te kiezen! En daar sta je dan in de bouwmarkt… Voor dat enorme rek met kleurstaaltjes. In de keus verbijsterd… Welke moet je nou kiezen? Ik ga het je vertellen in deze blog.

  Denk van tevoren goed na

  Om te beginnen is het handig om een plan te hebben. Wat wil je bereiken met de kleur op de muur? Welke sfeer wil je in huis? En natuurlijk ook gewoon: wat vind je mooi? Dit kun je allemaal al thuis doen. Maak bijvoorbeeld een moodboard voor de betreffende ruimte en kijk welke kleuren hieruit komen. Je hoeft niet letterlijk de kleur die ze op de afbeeldingen op de muur hebben te kiezen. Maar kijk naar het geheel. Dit moodboard/plan gaat je straks helpen, want er vallen dan al heeeeeel veel kleuren af.

  Welke kleur doet wat?

  Iedere kleur geeft een ander gevoel. Blauw straalt bijvoorbeeld rust en kalmte uit, terwijl rood staat voor passie en kracht. Ook de intensiteit van de kleur is belangrijk. Zelf zou ik nooit een té felle kleur op de muur doen in huis. Je moet bedenken dat je er de hele dag tegen aan moet kunnen kijken en dat je je er fijn bij wilt voelen. Felle kleuren kunnen soms op je af komen als je ze in te grote hoeveelheden aanbrengt in huis. Als je voor felle kleuren gaat, dan zou ik ze subtiel terug laten komen in bijvoorbeeld accessoires.

  Tip: een handige tool om te kijken wat een kleur doet met jouw ruimte is de Flexa Visualizer app. Het is een gratis app die je kunt downloaden in de App Store of de Google Play Store. Je maakt een foto van de betreffende ruimte en selecteert dan heel makkelijk de betreffende muur. In de app kun je kiezen uit verschillende kleuren die dan op deze muur verschijnen. Houd er wel rekening mee dat het verschil tussen de kleur op de app en de kleur in het echt vrij groot is, dus ik zou nooit hier een kleur op uitkiezen. Maar je kunt wel makkelijk kijken wat een bepaalde kleur met de ruimte doet.

  Kleur is heel bepalend voor een gevoel in een ruimte. Wil je meer leren over kleur in je interieur? Volg dan de workshop! Tijdens de workshop leer ik je alles over de functie van kleur, kleuren combineren, wat een kleur doet met een ruimte en welke kleur welk gevoel geeft.

  Praktische dingen

  En dan heb je nog een praktische dingen. De kleur die je kiest moet een kleine ruimte bijvoorbeeld niet nog kleiner maken. Kijk van tevoren goed naar de vorm van de ruimte en hoe groot en licht de ruimte is. Ook is het bepalend welke muur je gaat schilderen. Tips hierover vind je in deze blog.

  Als je hierover uit bent kun je gaan kijken wat het oppervlak is van de muur die je wilt gaan schilderen. Zo weet je hoeveel verf je straks nodig hebt. De oppervlakte bereken je door de lengte te vermenigvuldigen met de hoogte. Zelf verdubbel ik het aantal m2 dan nog, omdat je vaak twee keer moet schilderen voordat het dekkend is.

  Verzamelen maar!

  Nu mag je ein-de-lijk naar de bouwmarkt om kleurstaaltjes uit te kiezen. Als het goed is vallen er al heel veel kleuren af door de stappen die je hiervoor hebt gemaakt. Van de kleuren die overblijven kun je een kleurstaaltje mee naar huis nemen.

  Kies namelijk NOOIT een kleur binnen in de bouwmarkt zelf. De verlichting daar geeft een vertekend beeld van de kleur. Binnen in huis is de kleur heel anders, dus kijk daar pas welke kleur je wilt kiezen. Dan kun je gelijk kijken of het matched met de huidige kleuren van je interieur, zoals de meubels etc.

  Interieurstylist

  Een kleur kiezen is ook wel een beetje lef hebben. Vind je het nog steeds moeilijk? Schakel dan de hulp in van een interieurstylist. Zij weten precies wat een kleur doet met een ruimte en denken altijd in het grote geheel.

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *