Ga naar de inhoud

De interieurtrends voor 2022

  De laatste tijd zie ik dat er een enorme switch plaats vind in de interieurwereld. Van hele lichte minimalistische interieurs met frisse kleuren, gaan we naar luxe interieurs met warme tinten. Ben je benieuwd wat de interieurtrends zijn voor 2022? Lees dan snel verder!

  Wat blijft?

  De industriële trend zal zeker blijven. Weliswaar in een nieuw jasje, maar we zien het sowieso terug. Het echte ruwe en robuuste heeft plaats gemaakt voor een meer verfijnde uitwerking. Dunnere tafelpoten, maar natuurlijk nog wel van staal. De stalen deuren, maar dan in een ander jasje. En ga zo maar door.

  Zoals je deze woonstijl een paar jaar geleden zag met de stoere elementen, items uit de industrie, naar buiten gestikte naden, grof hout en beton, vind ik persoonlijk nog steeds erg mooi en ik merk ook aan klanten dat zij die mening delen. Als ik puur kijk naar de trendrapporten, dan denk ik dat deze stijl zijn hoogtepunt bereikt heeft. Maar als ik af ga op mijn gevoel, dan blijven we het voorlopig nog zien in de Nederlandse interieurs.

  Puur natuur

  De natuurlijke woonstijl zal altijd populair blijven en wordt telkens in een nieuw jasje gestoken. De basis blijft hetzelfde: de natuurlijke materialen en kleuren uit de natuur. De uitwerking is nieuw en is dit jaar veel optimistischer en frisser. Zo heeft Flexa bijvoorbeeld voor de kleur Bright Skies gekozen als kleur van het jaar. Een heldere en toch zachte blauwtint. Histor is voor een groentint gegaan, namelijk Olive Sprig.

  interieurtrends 2022 bright skies olive sprig

  Als basiskleur is bruin nog steeds heel populair en kunnen we wel stellen dan bruin het nieuwe zwart is. Hoe je bruin combineert in het interieur lees je in deze blog.

  De vormen die je ziet bij deze trend zijn ronde, vrouwelijke vormen. Het interieur heeft een vriendelijke, zachte en uitnodigende uitstraling.

  Het natuurlijk aspect gaat trouwens veel verder dan alleen datgene wat je ziet. Het gaat ook over duurzaamheid en bewust omgaan met het milieu. We zien zelfs de term “upcycling” weer terug! Wil jij weten hoe je jouw huis op een duurzame manier kan inrichten? Ik help je graag tijdens een duurzaam interieuradvies. Ben je benieuwd wat duurzaam voor mij als styliste betekent? Dat lees je hier.

  Wabi Sabi

  Een nieuwe trend die een klein beetje overlap heeft met de trend hierboven. We zien veel natuurlijke elementen, organische vormen en aardetinten. Maar dan wel in een strakke en stijlvolle basis. De trend wordt ook wel Japandi genoemd. Een combinatie tussen de Scandinavische trend de we al kende en Japanse invloeden. Het minimalistische en functionele wordt gecombineerd met imperfectie en warmte. Een Japandi interieur straalt rust uit. Je ziet ook hier weer de bruintinten als basiskleur. Daarnaast zien we veel donkere houtsoorten, teddy stof/bouclé en accessoires van keramiek.

  3D behang/wanden

  Ik ben altijd fan van behang! Het maakt een interieur levendiger. Behang gaan we gelukkig steeds meer terugzien in onze interieurs. De printjes met dieren, bladeren en bloemen. Maar ook de abstracte grafische prints. En vooral: de 3D prints. Dit hoeft niet per se behang te zijn. Het kunnen ook wandpanelen zijn bijvoorbeeld. Als het maar dat 3D effect heeft.

  Planten op een nieuwe manier

  Planten zijn niet weg te denken uit onze interieurs. Een aantal jaar geleden hebben we de switch gemaakt van allemaal kleine plantjes door het hele huis verspreid, naar een paar grote planten als eye-catcher. Nu gaan we weer een switch maken en gaan we planten op een nieuwe, meer decoratieve manier toepassen in het interieur. Denk bijvoorbeeld aan hangplantjes in ringen, die tevens dienen als lamp. Of decoratieve plantenbakken aan de wand die samen een mooie collage vormen.

  interieurtrends 2022

  Klassiek

  De klassieke visgraatvloer en het fluweel zien we al een tijdje. Maar deze trend wint steeds meer populariteit, ook op andere gebieden. Denk aan de wandlijsten/sierlijsten die op een moderne manier zijn toegepast. De elegante bijzettafeltjes. Marmer(look) aanrechtbladen. Art deco lampen. Ook maken de lichte houtsoorten plaats voor warmere donkerdere houtsoorten. Of wat dacht je van een prachtige zwarte visgraat tafel of kast?

  Waar ik nog wel een beetje aan moet wennen is de Scandinavische invloed die zich hier in gaat mengen. En dan bedoel ik niet de strakke functionele stijl, maar de stijl met ruitjes die ik helemaal voor me zie in zo’n boshuisje. Wat ik wel leuk vind is de mannelijke twist die we hierin gaan zien. Een beetje het klassieke man cave gevoel.

  90’s vibes

  Hier moet ik zelf nog een beetje aan wennen, maar het gaat waarschijnlijk toch echt gebeuren. We hebben behoefte aan nostalgie en aan vrolijkheid. Dat uit zich in kleurrijke interieurs met neonlampen, kaarsen in allerlei kleuren en prints die gecombineerd worden. Er is lef voor nodig om deze interieurtrend in huis te halen!

  interieurtrends 2022 retro interieur

  Retro interieur

  We blijven nog even in het verleden als het gaat om interieurtrends, want de 70’s zijn terug! De oranje blokvormen en prints mogen van mij wegblijven, maar we gaan zeker elementen zien uit die tijd. Zo maakte ik een tijdje geleden dit moodboard voor een klant. Retro invloeden, maar dan wel met de kleuren die mij (en de klant) aanspreken.

  Wist je trouwens dat de lattenwand die je nu veel ziet ook bij deze trend hoort?

  Een slim interieur

  Doordat we veel thuis zijn moeten we goed gebruik maken van de ruimte. Bijvoorbeeld door multifunctionele meubels of meubels waarmee je buiten de kaders denkt zoals een elementenbank. Misschien wordt er thuis gewerkt en moet er ineens ruimte zijn voor een werkplek. Dit vraagt om creativiteit.

  We gaan het interieur niet alleen slim indelen, maar ook gaan we steeds meer gebruik maken van gadgets. Hoe fijn is het als je alles op afstand kunt bedienen. Maar ook dat je je telefoon kunt opladen via de usb poort in de vloerlamp bijvoorbeeld. De technologie gaat steeds verder en wordt nu ook geïntegreerd in meubels en andere items voor in huis.

  Nieuwe “stalen deuren”

  De stalen deuren zijn niet meer weg te denken uit onze interieurs. En dat is logisch, het is prachtig én functioneel (de ruimte verdelen en geluid afkaderen zonder dat je optisch ruimte verliest). Ik denk dat deze “stalen deuren” trend voorlopig zal blijven, maar dat het er iets anders uit gaat zien. De deuren zijn verkrijgbaar in alle ral-kleuren en hoeven dus niet persé zwart te zijn. Wit, brons, groen of zelfs houten deuren kunnen ook erg mooi zijn en zijn net iets specialer dan de zwarte variant die we al kennen.

  En wat vind jij van deze trends? Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen! Aan sommige dingen moet ook ik even wennen en ik haal in mijn werk altijd alleen de dingen er uit die mij aanspreken. Ik vind het namelijk helemaal niet interessant of iets trend is of niet (wel leuk om te volgen ter inspiratie natuurlijk). Ik vind het belangrijk dat een interieur past bij de persoon die in dat huis woont. Wil jij persoonlijk advies? Stuur mij gerust een berichtje voor een vrijblijvende kennismaking. Wil je meer informatie? Kijk dan eerst eens op de website.

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more

  Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

  Het juiste vloerkleed kiezen is niet makkelijk. Naast dat er ontzettend veel keus is en je moet bedenken wat je Read more

  De meest gemaakte fouten bij het inrichten

  Je huis (opnieuw) inrichten is hartstikke leuk, maar tegelijkertijd ook best lastig. Waar moet je beginnen? Hoe creëer je een Read more