Maak van je huis een oplaadplek

In een wereld met zo veel prikkels is het extra fijn om thuis te komen in een fijn huis. Een plek waar je bij kunt komen en die echt voelt als een oplaadplek. Jouw oplaadplek wel te verstaan! De plek waar je je fijn voelt en waar je tot rust komt. Maar is jouw interieur wel een oplaadplek? Nee? Ik vertel je hoe je dit wel gaat bereiken, want het interieur beïnvloed ons welbevinden meer dan we denken.

In de blog die ik eerder schreef gaf ik al een aantal tips om meer rust te creëren in huis. De blog die je nu leest is een aanvulling hierop, dus je kunt ze beide doornemen om alle tips te lezen.

Zintuigen

Vaak denken we bij een interieur dat het alleen gaat om hoe het eruit ziet, maar niets is minder waar. Probeer alle zintuigen tevreden te maken.

  • Zien: Zorg dat het er leuk uitziet in huis. Maar ook niet te veel willen. Een eyecatcher is leuk, maar één is genoeg. Maak het niet te druk voor het oog.
  • Horen: Zet een ontspannen muziekje aan. Beperk onnodige geluidjes van apparaten en zorg voor een goede akoestiek in huis.
  • Voelen: Een fijne mix van materialen, zoals een zacht vloerkleed op een harde vloer. Of een warm plaid op een leren bank.
  • Ruiken: Een geurkaars ruikt veel lekkerder dan de geur van huisdieren.
  • Proeven is in dit geval niet echt van toepassing, maar een appeltaart is altijd welkom natuurlijk!

Te veel prikkels is niet goed, maar te weinig prikkels is ook niet goed. Denk bijvoorbeeld nog eens aan die geurkaars. Dat is een fijne prikkel, zolang de geur niet te overheersend wordt of je verschillende geuren door elkaar ruikt.

Contrast

Te grote contrasten zijn vaak ongemerkt een boosdoener. Ik merk het vaak als klanten bijvoorbeeld donkere meubelen hebben en de wanden dan wit laten, “want anders wordt het te donker.” Dat is precies hoe het niet werkt. Meer hierover in de blog Dit is wat een verf make-over kan doen voor jouw interieur!

Het contrast waar ik het hierboven over heb is té groot, waardoor het hard en onvriendelijk overkomt. Het contrast helemaal weghalen uit een interieur is ook niet de bedoeling. Probeer hier een balans in te vinden en zoek kleuren die dichter bij elkaar liggen. Google/Pinterest eens “Ton sur ton interieur”.

Opruimen

Het klinkt misschien heel cliché, maar opruimen (en schoonmaken) is de belangrijkste stap naar meer rust in huis. Stel je voor: je zit op de bank en ziet allemaal rommel liggen of het is heel vies in huis. Kan je dan optimaal ontspannen of heb je de behoefte om hier iets aan te doen? Mijn ideaalbeeld zou zijn dat wanneer ik op de bank zit, ik me niet hoef te concentreren op de omgeving om mij heen.

En hoe doe je dat? Zorg ervoor dat je genoeg opbergruimte hebt en dat de meeste dingen een vaste plek hebben. Dan is het uit het zicht en is het minder onrustig voor het oog. Nou is het natuurlijk ook niet de bedoeling om hele volle kasten te hebben… Dan verschuif je het probleem alleen maar. Ga eens door je kasten heen en bedenk bij alles of je er blij van wordt en dat je het echt nodig hebt. Nee? Dan kan het net zo goed weg!

Maak ook keuzes in wat je wel en niet neerzet. Less is more!

Hierboven zie je op de eerste afbeelding een dressoir die veel te onrustig is. Op de tweede afbeelding zie je dat er keuzes gemaakt zijn waardoor het veel rustiger oogt.

Tip: Nu we steeds vaker thuiswerken is dat bij veel mensen ook een onrustige factor geworden. Zorg ervoor dat je een aparte werkplek maakt of dat je aan het eind van je werkdag alle spullen uit het zicht kunt doen.

rust in huis, maak van je huis een oplaadplek

Verlichting

Donkere hoeken in huis of juist veel te felle lampen die voelen als een spotlight… Super onprettig! Verlichting is heel belangrijk in een interieur. Maak een goed lichtplan of laat een lichtplan maken door een professional.

Daarnaast is veel daglicht in huis erg belangrijk. Koop daarom niet te dikke gordijnen die half voor het raam hangen en zorg ervoor dat je niet te veel grote items voor de ramen zet.

In verhouding

Koop meubels die in verhouding zijn met de ruimte. Een te grote bank in een te kleine ruimte maakt de ruimte nog kleiner en onprettig. Of juist precies andersom: een te kleine tafel in een enorme ruimte oogt heel kaal en saai. Die ruimte ga je dan opvullen met andere dingen en je raad het al: er ontstaat onrust. Dat brengt mij bij het volgende punt!

Tip: Heb je moeite met het maken van een goede indeling? Misschien is de Online Workshop “Indeling” dan iets voor jou.

Maak een plan

maak van je huis een oplaadplek

Daar ben ik weer met mijn Interieurplan maken! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: maak een plan voordat je ergens aan begint. Dit voorkomt miskopen en zorgt ervoor dat je bereikt wat je voor ogen had. Welk doel wil je met jouw aankoop/interieur bereiken? Wat is het effect van die aankoop op jouw interieur? Denk hier bewust over na voordat je iets koopt.

Ook voorkom je zo dat je straks drie verschillende kleine kastjes naast elkaar hebt (dit oogt heel onrustig) i.p.v. één mooie grote kast als eyecatcher in de ruimte. Sowieso ben ik altijd voor grote gebaren in plaats van kleine rommelige prullaria.

Hulp nodig?

Kom je er niet helemaal uit en wil je graag hulp bij het maken van een goed plan voor rust in jouw interieur? Laat het mij dan weten via de contactpagina. Dan kijk ik met je mee naar de mogelijkheden en maken we samen van jouw huis een oplaadplek!

Misschien vind je dit ook interessant?
Duurzame slaapkamer

Ik was laatst met een frisse blik aan het rondkijken in onze slaapkamer en besefte dat ik eigenlijk heel veel Read more

Hoe maak je een goed lichtplan?

In de wintertijd zijn de dagen korter en de avonden langer. Dat betekent dat we ’s avonds eerder een lichtje Read more

Vtwonen en Design beurs 2018

Wat was het leuk en wat heb ik weer veel gespot en veel inspiratie op gedaan tijdens de Vtwonen en Read more

Ga de hoogte in!

Vaak zie ik, als ik ergens kom, dat mensen niet de hoogte in durven met hun interieur. Alles blijft vaak Read more

De meest gemaakte fouten bij het inrichten

Je huis (opnieuw) inrichten is hartstikke leuk, maar tegelijkertijd ook best lastig. Waar moet je beginnen? Hoe creëer je een Read more

Get the look: Boho Chique

Soms zie je een interieur waarvan je denkt: "Als ik dit kon knippen en plakken naar mijn eigen interieur, dan Read more