Interieurtips voor rust in huis

Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan of drukte om je heen. Het is jouw huis, jouw plek om even helemaal tot rust te komen. Met een paar simpele trucjes zorg je ervoor dat jouw huis de rust zelf is.

De grote kracht achter deze blog is dat ik door eigen ervaring met jullie kan delen wat wel en niet werkt om rust in je interieur te creëren, zodat je niet ook nog eens gestrest raakt als je thuiskomt. Lees rustig verder en ontdek!

Meer tips over hoe je van jouw huis een oplaadplek maak, vind je hier.

Kleurgebruik

Met kleuren kun je zoveel doen. Het kan zelfs hét verschil maken. Een kamer straalt veel meer rust uit als er gebruik wordt gemaakt van zachte blauwtinten, dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van felle roodtinten. Als je een kleur gaat kiezen voor een kamer, bedenk dan eerst wat de functie is van die kamer en wat voor gevoel je wilt hebben als je in die kamer bent.

In dit artikel hebben we het over het creëren van rust. De kleur blauw (toevallig ook een populaire trendkleur op het moment) straalt rust en kalmte uit. Het is dus de ideale kleur om te gebruiken als je een rustig interieur wilt.

Harmonie

Harmonie in een interieur is altijd belangrijk. Het kan zijn dat je een paar eyecatchers hebt, maar daar moet je niet een huis vol van hebben. Je kunt zorgen voor balans in huis, door bijvoorbeeld kleurgebruik (zie alinea hierboven) of door dezelfde houtsoort terug te laten komen. Maar ook door voor een bepaalde stijl te kiezen. Ik zou er zelf nooit voor kiezen een meubels uit dezelfde “serie” te kiezen. Dit wordt al snel een beetje eentonig. Maar je kunt wel bij hetzelfde gevoel blijven, bijvoorbeeld zacht en aaibaar. Of grof en verweerd. Stoer en industrieel. Of juist licht en Scandinavisch.

Ik kan me voorstellen dat dit een beetje vaag is, maar het is ook lastig om uit te leggen. Wat goed kan helpen is om van tevoren een moodboard te maken die rust uitstraalt en waar je één stijl ziet. Dit moodboard wordt dan je leidraad en gaat ervoor zorgen dat jouw interieur één geheel wordt.

Tip: Een simpele truc om rust te creëren, is het vermijden van veel printjes. Je kunt wel voor een printje gaan, maar zorg dan dat deze niet heel druk en aanwezig is, maar ga voor een subtiele print. Probeer ook niet te veel printjes te combineren, maar wissel af met uni’s.

Planten

Groen in het interieur is op het moment heel erg hip. Planten laten zien dat er geleefd wordt in jouw huis, dat het geen fotostudio of verlaten huis is. Maak sfeervolle hoekjes door een aantal planten bij elkaar te zetten.

Naast dat het heel leuk staat, zijn planten ook functioneel. Het is uit verschillende onderzoeken gebleken dat je van planten gelukkiger wordt. Daarnaast zijn er zelfs planten die zuurstof produceren en de lucht zuiveren. Op de website van De Voedzame Keuken vindt je 20 kamerplanten die de lucht zuiveren.

Naast planten in huis halen, is het ook goed om regelmatig lekker de deur of een raam open te zetten voor wat frisse lucht. Frisse lucht doet een mens namelijk altijd goed!

Comfort

Niet alleen het uiterlijk van een interieur is belangrijk, maar ook hoe je het interieur zou ervaren als je er met je ogen dicht zou wonen. Hoe voelt het, hoe zit het, hoe ruikt het? Een bank kan nog zo mooi zijn, maar als je er pijn in je rug of een geïrriteerde huid van krijgt, dan is het toch niet zo’n pretje… Ik heb daarom soms moeite met de digitale wereld. Het is natuurlijk hartstikke handig, je hoef de deur niet meer uit, maar daarentegen kun je ook niet testen hoe iets zit of aanvoelt en dat is minstens zo belangrijk als het uiterlijk van een product.

Persoonlijkheid

Het is belangrijk om je thuis te voelen in je eigen huis. Het is jouw huis en jij moet er leven. Maak het daarom zo fijn mogelijk voor jezelf. Kies voor de dingen die jij mooi vindt en die jij comfortabel vindt.  En zorg er ook voor dat het interieur persoonlijk wordt, door bijvoorbeeld foto’s op te hangen. Het kan ook zijn dat je niet zo van foto’s houdt, maar dan zijn er misschien wel voorwerpen waar een verhaal achter zit of die belangrijk voor je zijn. Geef ze een mooi plekje.

Niet alles vol zetten

Niet ieder plekje in huis hoeft benut te zijn. De kunst van het weglaten! Groepeer producten, zodat je op andere plekken wat ruimte krijg. Dit geeft rust. Een boekenkast hoeft niet helemaal vol te zijn. Laat delen van planken ook eens leeg. Het zal in het begin een beetje kaal voelen, maar al snel zal je merken dat het rust geeft.

Wil je meer leren over afstyling in jouw interieur? Ik leer je mijn tips en trucs tijdens de Online Workshop “Afstyling”!

Het werkt ook goed om spullen te verbergen. Niet alles hoeft in het zicht te staan. Kies voor een paar dichte kasten of opbergmeubels. Wat je niet ziet is er niet! Dit geldt ook voor elektronica. Elektrische apparaten zorgen bij veel mensen, ongemerkt, voor onrust. Doe de tv in een dichte kast en stop elektronica zoveel mogelijk weg.

Kasten indeling open kast rust

Vind je het lastig om deze tips bij jou thuis toe te passen? Ik help je graag door middel van een interieuradvies! Neem gerust vrijblijvend contact met om voor de mogelijkheden.

Misschien vind je dit ook interessant?
Dé kleur van het jaar 2020 volgens Flexa

Ik vind het altijd zo’n leuk moment om naar uit te kijken: het moment waarop een verfmerk, zoals Flexa, de Read more

Zo laat je jouw huis groter lijken

Iedereen (oké, bijna iedereen) wil wel groter wonen. Dat vinden we gewoon fijn, wat ruimte om ons heen. Al is Read more

Ontdek jouw woonstijl

Heb jij ook moeite met het bepalen van jouw stijl in het interieur? Vind je zoveel dingen leuk en kun Read more

Dé trends voor 2019 voor de tuin en het balkon

Buiten is eigenlijk net zo belangrijk als binnen. Vaak besteden mensen wel veel aandacht aan het interieur, maar laten ze Read more

Histor kleur van het jaar 2019: Quiet Clearing

Ik vind het altijd een leuk moment wanneer de kleur van het jaar bekend wordt gemaakt. Ik ben niet alleen Read more

Styling musthaves

Zie je bij anderen vaak van die gezellige hoekjes en leuk gestylde plekjes in huis, maar heb je geen idee Read more

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *