Ga naar de inhoud

Wanddecoratie kiezen doe je zo!

  Eén van de lastigste dingen in een interieur en tegelijkertijd ook één van de belangrijkste dingen: wanddecoratie. Het is zo bepalend voor het beeld, want het hangt vaak precies op ooghoogte, en het kan jouw interieur maken of breken. Besteed daarom genoeg aandacht aan wanddecoratie en laat vooral de wanden niet leeg omdat je niet kunt kiezen!

  Om jou te helpen en te inspireren heb ik hier een aantal tips en een stappenplan voor je.

  Stappenplan:

  1. Bepaal waar de wanddecoratie moet komen

  Hang niet alles vol, maar kies voor een (paar) mooie eyecatchers. In mijn Online Workshop “Afstyling” leer ik je hier meer over. Interesse? Je koopt de workshop al voor €35,- en volgt het in jouw eigen tempo.

  Wissel af in vormen, materialen en kleuren of kies juist voor wanddecoratie in dezelfde stijl die je door het hele huis terug laat komen. Zelf vind ik variatie erg fijn. De kunst is dan om items te vinden die gevoelsmatig wel bij elkaar passen, maar niet te veel op elkaar lijken.

  Hang je het item/de items uitgelijnd boven de bank of de eettafel? Of liever schuin erboven voor een speels effect? Misschien wil je juist iets ophangen in de leeshoek, zodat dit niet zo’n afgelegen hoekje is maar het er meer uitspringt? Of tegenover de deur van de hal, zodat je gelijk een mooie binnenkomer hebt? Wees creatief en denk niet te “standaard”. Bekijk jouw interieur van een afstandje en bepaal dan waar nog iets toegevoegd moet worden. Maak niet alleen de keuzes vanuit de gedachten: “Hier is het nog leeg, dus daar moet iets komen.”

  2. Kijk hoe groot het ongeveer moet zijn en welke vorm het moet hebben

  Is er een groot kaal vlak op de wand, dan kan je best groot uitpakken met wanddecoratie. Liever te groot dan te klein zeg ik altijd. Je kunt er in dit geval ook voor kiezen om een collage te maken van verschillende kleinere items.

  Dat brengt ons gelijk bij de vorm. Kijk naar de rest van het interieur. Wat voor sfeer straalt dit uit en welke vormen zie je hier al terug? Wil je deze sfeer en vormen doortrekken of wil je met de wanddecoratie juist de rechte lijnen doorbreken bijvoorbeeld, omdat alles al recht is?

  3. Kleur en materiaal bepalen
  wanddecoratie foto op karton

  Wil je dat de wanddecoratie eruit springt qua kleur of moet het juist op gaan in het interieur? Welke kleuren spreken jou dan het meest aan en matchen met de rest van het interieur? Handig om dit van tevoren te bepalen, zodat je eventueel kunt filteren op kleur en er al heel veel keuzes afvallen.

  Misschien wil je iets van natuurlijke materialen zoals hout? Ga je voor een foto op karton, een schilderij op doek in frame of een mooi wandkleed? Of ga je juist voor een glanzend materiaal? Er is heel veel keuze in materialen, dus vorm hier ook alvast een mening over. Welke materialen zie je terug in jouw interieur en wil je herhalen? Of wat mis je juist nog en wil je toevoegen?

  Tip: Er bestaat ook akoestische wanddecoratie. Bijvoorbeeld viltpanelen, kurk of een afbeelding op doek met geluidsabsorberend materiaal erachter. Ideaal als het bij jou in huis een beetje galmt.

  4. Shoppen!

  Nu kun je gericht op zoek gaan naar mooie items. Handig dat je nu kunt filteren doordat je al een beetje weet wat je wilt. Zo raak je minder snel verdwaald in alle mooie keuzes.

  Wees nog niet te kritisch en wijk af en toe alvast uit naar de volgende stap.

  5. Is dit echt wat je wilt? Zo check je dat!

  De laatste stap is een soort controle rondje. Ik zou het zonde vinden als je straks iets hebt gekocht en dat blijkt toch niet helemaal te zijn wat je in gedachten had. Hier gebruik ik altijd een handig trucje voor. Photoshop! Misschien heb jij geen Photoshop, maar waarschijnlijk wel een programma waar je iets soortgelijks mee kan doen. Denk aan Canva, Powerpoint, een tekenprogramma of misschien wel gewoon de editor op jouw telefoon.

  Maak een foto van de wand waar het om gaat. Fotografeer recht van voren en maak de foto van een afstandje, zodat je de omgeving ook ziet. Maak ook een screenshot of foto van de wanddecoratie die je op het oog hebt. Je raad het al: “plak” de wanddecoratie nu in de foto van jouw interieur en zorg dat dit op schaal is (dus de afmetingen komen in verhouding ongeveer overeen met de werkelijke afmetingen). En? Is het zoals je in gedachten hebt?

  Tip: Door bovenstaand trucje kan je ook goed uittesten welke afmetingen je het mooist vindt als je bijvoorbeeld een foto laat afdrukken en je zelf de afmetingen kunt bepalen.

  De kleuren van het schilderij in het midden van het moodboard komen overeen met de kleuren in de rest van het interieur.

  Persoonlijke touch

  Wanddecoratie is ideaal om een persoonlijke draai te geven aan het interieur. Denk aan foto’s van het gezin, vakantiefoto’s met een mooi landschap of een bijzondere deur van een oud gebouw, souvenirs die je hebt meegenomen van een reis, etc. Hou je erg van boten? Dan is er vast iets in dat thema. Ben je opgegroeid in een stad of juist in de natuur? Zoek iets dat jou hieraan doet denken.

  Zo zijn er genoeg manieren om iets persoonlijk toe te voegen aan jouw interieur. Maar eigenlijk laat je al zien wie jij bent door iets te kiezen wat jij mooi vindt. Het zegt altijd meer over jou dan alleen een kale muur.

  Hoogte bepalen

  Hoe hoog hang je wanddecoratie? De standaardregel is dat je dit op ooghoogte hangt, maar check altijd of dit ook mooi is in jouw woning. Je kunt het trucje van stap 5 hier goed voor gebruiken.

  Accentueren

  Net als met muurkleuren, kan je met wanddecoratie ook het accent leggen op een bepaald deel van de ruimte. Bijvoorbeeld op een bepaalde wand of een gezellig hoekje. Waar wil je dat jouw oog naar toegetrokken wordt?

  Denk verder dan een schilderijtje

  Wanddecoratie gaat verder dan een schilderijtje. Denk ook eens aan een mooie wandlamp: functioneel en stijlvol tegelijk. Een plank of rek waar je decoratie op kunt zetten. Of een tof behangetje.

  wanddecoratie kiezen

  Durf!

  En als laatste: Toon lef. En dan bedoel ik niet dat je voor felle kleuren moet gaan of extravagante wanddecoratie. Maar kies íets en laat de wanden niet leeg. Met name stap 5 van het stappenplan hierboven, gaat jou veel meer zekerheid geven en maakt het makkelijker om keuzes te maken. Wanddecoratie maakt een interieur echt af en geeft zoveel sfeer. Het is het waard om een paar uurtjes aan te besteden.

  Wil je persoonlijk advies over jouw interieur? Wil je dat ik een compleet plan maak of ben je redelijk op weg, maar wil je dat ik met je meekijk zodat je jouw laatste woonvragen aan mij kunt stellen en weet dat je op de goede weg bent en het één geheel gaat worden? Er zijn verschillende pakketten, dus er is er vast één die bij jou past. Twijfel je of wil je vrijblijvend kennis maken? Neem dan contact met mij op en ik help je graag verder.

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more