Wanddecoratie: wat, hoe en waar?

Het is niet makkelijk om de juiste decoratie voor aan de wand te vinden. En als je dan eindelijk iets gevonden hebt wat je mooi vindt, waar hang je het dan op? En hoe hoog? En hoe hang je het ten opzichte van elkaar? Ik vertel het je hieronder.

 

De juiste wanddecoratie kiezen

Bedenk allereerst waar de decoratie moet komen. Misschien wil je het boven de trap, dan kun je bijvoorbeeld verschillende schilderijen schuin met de trap mee laten lopen. Misschien wil je één groot ding boven de bank. Denk dan ook een aan een mooie doek. Of heb je een kale wand in de hal die je helemaal vol wilt hangen?

De plek waar je de wanddecoratie wilt hangen is namelijk heel belangrijk voor het kiezen van het soort decoratie. Denk dan niet alleen aan de grootte, de vorm en de hoeveelheid, maar ook aan kleur en materiaal. Het moet kloppen met de rest van het interieur. Dat kan zowel betekenen dat het erin opgaat als dat het een eyecatcher is, maar het is altijd één geheel.

 

Een collage maken

Heb je in de vorige stap besloten dat je meerdere dingen bij elkaar wilt gaan hangen? Dan ben je nu toe aan de volgende stap en dat is de vorm van de collage. Er zijn verschillende stijlen die je kunt toepassen. Welke je kiest hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en natuurlijk degene die het best past bij je interieur (als het goed is zou je dus op dezelfde stijl uit moeten komen, anders is het niet jouw huis…). Hieronder een aantal voorbeelden van een collage. Uiteraard zijn er ontelbaar veel variaties, maar daarvoor mag je je eigen creativiteit gebruiken.

 

Werken met verschillende vormen en materialen:
Voor een spannend effect kun je ervoor kiezen om verschillende vormen en/of materialen te gebruiken. Combineer bijvoorbeeld een doek met ansichtkaarten en fotolijsten. Of doe er plantjes of een wandkandelaar tussendoor.

 

Symmetrische collage:
Een symmetrische collage is natuurlijk super strak. Je kunt ervoor kiezen om het echt helemaal symmetrische te doen en de linkerkant precies hetzelfde doen als de rechterkant. Of je gaat wel uit van de rechte vorm, maar varieert daar nog een beetje in.

 

Vanuit het midden:
Een vrij speelse collage waarbij je werkt vanuit het midden. Je begint met één of twee grote items in het midden en werkt naar buiten met steeds kleinere items.

 

Tip: Om één geheel te maken van verschillende elementen aan de wand, kun je ook een verbindende achtergrond maken. Dit kan een cirkel zijn van een bepaalde kleur, een rek waar je foto’s aan ophang of bijvoorbeeld een houten plaat waar je lijstjes aan ophang. Inspiratie nodig? Kijk dan eens op het Pinterest bord dat ik maakte. Je vind het onder aan deze blog.

 

Hoe hang je het op?

Heel leuk dat je nu bedacht hebt wat je wilt. Maar nu moet het nog aan de muur. Het is super spannend en best wel riskant om zomaar ergens te beginnen met boren. Ik zou het dan ook niet aanraden.

Wat ik een handige truc vind die ik zelf ook vaak toepas, is om het eerst uit te leggen op de grond. Ik maak de collage dus op de vloer en ga dan op de tafel of op een trappetje staan om te zien of het echt is wat ik bedoel. Op deze manier kun je net zolang schuiven totdat je tevreden bent.

Wat ik dan doe is “de krantentruc”. Ik knip kranten op de maat van de schilderijtjes en zet daar met een gekleurde pen een stip op waar het haakje van het schilderij zit. De kranten plak ik met schilders tape of washi tape op de muur om te kijken of ik de plek, ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de rest van het interieur, goed vindt. Op de plek waar de gekleurde stip staat kun je dan een gaatje boren.

 

Waar hang je het op?

Als je de wanddecoratie midden boven de bank of boven de eettafel wilt hangen. Meet dan goed wat het midden is, zodat het straks goed uitgelijnd hangt met de rest. Ook is het het mooist om in de hele ruimte dezelfde hoogte aan te houden voor wanddecoratie. Dit creëert rust. De beste hoogte voor wanddecoratie is ooghoogte. Het hart van de wanddecoratie of van de collage moet tussen de 1.50 meter en 1.70 meter. Dit is de gemiddelde ooghoogte. Zelf vind ik eigen inzicht hier ook wel belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een hele hoge wand, dan is het gek als het schilderij op 1.50 meter hoogte hangt. Gebruik dus niet blind deze regel, maar kijk ook zelf nog even wat logisch is.

 

Advies

Ik hoop dat deze tips je helpen. Hieronder vind je het bord dat ik gemaakt heb op Pinterest ter inspiratie. Kom je er niet uit of wil je graag wat advies? Neem dan contact met me op voor een interieuradvies.

 

Misschien vind je dit ook interessant?
Dé kleur van het jaar 2020 volgens Flexa

Ik vind het altijd zo’n leuk moment om naar uit te kijken: het moment waarop een verfmerk, zoals Flexa, de Read more

Zo laat je jouw huis groter lijken

Iedereen (oké, bijna iedereen) wil wel groter wonen. Dat vinden we gewoon fijn, wat ruimte om ons heen. Al is Read more

Ontdek jouw woonstijl

Heb jij ook moeite met het bepalen van jouw stijl in het interieur? Vind je zoveel dingen leuk en kun Read more

Dé trends voor 2019 voor de tuin en het balkon

Buiten is eigenlijk net zo belangrijk als binnen. Vaak besteden mensen wel veel aandacht aan het interieur, maar laten ze Read more

Histor kleur van het jaar 2019: Quiet Clearing

Ik vind het altijd een leuk moment wanneer de kleur van het jaar bekend wordt gemaakt. Ik ben niet alleen Read more

Styling musthaves

Zie je bij anderen vaak van die gezellige hoekjes en leuk gestylde plekjes in huis, maar heb je geen idee Read more

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *