Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

Het juiste vloerkleed kiezen is niet makkelijk. Naast dat er ontzettend veel keus is en je moet bedenken wat je mooi vindt. Is het ook nog de vraag welke afmetingen en vorm het beste past bij jouw interieur. Om je te helpen heb ik hier een stappenplan voor je die al veel keuzes voor je zal uitsluiten.

Stap 1: Functie

Waarom wil je een vloerkleed? Is het omdat het lekker warm zacht is aan je voetjes? Is het omdat de ruimte hol klinkt en je het geluid wilt dempen? Zoek je naar een samenhang van de meubels? Of is het puur visueel en vind je het nu nog kaal, maar wil je een beetje sfeer toevoegen?

Stel jezelf deze vragen. Het is namelijk belangrijk om te weten wat de functie is van het vloerkleed, voordat je verder gaat met andere aspecten. Dus niet eerst kijken welk kleed je mooi vindt (ook al is die verleiding wel groot), maar eerst even puur praktisch nadenken.

Stap 2: Vorm

Je hebt niet alleen rechthoekige vloerkleden, maar ook vierkanten en zelfs ronde kleden. Welke vorm je kiest is afhankelijk van de indeling van de meubels en de vorm van de ruimte. Ook nu moet je gaan nadenken wat je wilt bereiken met het vloerkleed. Wil je gaan voor een speels effect? Kies dan voor een ronde vorm. Wil de lengte van de ruimte benadrukken? Ga dan voor een langwerpig vloerkleed. Misschien wil je een eiland creëren? Ga dan voor een vloerkleed die alle meubelen van dat “eiland” met elkaar verbind. Dit is dus afhankelijk van de vorm van meubelen die je hebt. Heb je lef? Combineer dan twee vloerkleden met elkaar!

Voorbeeld: Even een bijzonder, maar wel een duidelijk voorbeeld waar iedereen zich wel iets bij voor kan stellen. Je hebt de slaapkamer. Je kan kiezen voor een vloerkleed dat groter is dan het bed, zodat je een eiland creëer. Is dit niet wat je wil maar wil je gewoon aan jouw kant van het bed een klein vloerkleedje, zodat je lekker zacht uit bed kan stappen en niet gelijk op die koude vloer komt met je voeten. Dan is het dus belangrijk dat het kleed dichtbij of zelfs half onder het bed ligt. Is het een smalle ruimte naast je bed? Kies dan voor een langwerpig vloerkleed. Heb je veel ruimte naast je bed en wil je de slaapkamer wat minder statisch maken? Ga dan voor een klein rond vloerkleed.

Stap 3: Afmetingen

Vervolgens ga je bepalen hoe groot het vloerkleed moet zijn. Ik heb een aantal plattegronden gemaakt om het verschil duidelijk te maken tussen de verschillende afmetingen.

Bij het grootste vloerkleed zie je dat er een soort eiland ontstaat waar de meubels op staan. Dit is een goede manier om een grote kamer wat knusser te maken, zonder dat het een klein hoekje wordt. Het middelgrote vloerkleed zorgt voor samenhang tussen de meubels. De kleinste maakt de ruimte optisch kleiner en zorgt voor wat meer intimiteit.

Wil je een vloerkleed in de eethoek? Zorg er dan altijd voor dat het kleed minimaal 60 cm uitsteekt. Zo kan iedereen makkelijk zijn stoel uitschuiven en weer aanschuiven.

afmetingen vloerkleed

Stap 4: Kleur en materiaal

Nu je weet welke vorm en maat je nodig hebt, kun je gaan kijken naar het visuele deel. Denk hierbij nog even terug aan stap 1, waarin je gekeken hebt naar de functie van het vloerkleed. Wil je een hoogpolig (lekker zacht aan de voeten) of een laagpolig tapijt (aanrader als je allergieën hebt)? Wil je een print (lekker opvallend) of juist een uni (voormeer rust in huis)? En ga je dan voor een neutrale kleur (die opgaat in je interieur) of ben je wel in voor een eyecatcher (een echt statement in jouw huis)?

Als je hier allemaal over na hebt gedacht komt het leukste deel: je mag shoppen!!!! Inspiratie nodig? Kijk eens op mijn Pinterest pagina!

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of twijfel je nog? Schakel dan de hulp in van een interieurstylist. Een vloerkleed kan namelijk je interieur maken of breken, dus het moet echt goed zijn.

Misschien vind je dit ook interessant?
Dé kleur van het jaar 2020 volgens Flexa

Ik vind het altijd zo’n leuk moment om naar uit te kijken: het moment waarop een verfmerk, zoals Flexa, de Read more

Zo laat je jouw huis groter lijken

Iedereen (oké, bijna iedereen) wil wel groter wonen. Dat vinden we gewoon fijn, wat ruimte om ons heen. Al is Read more

Ontdek jouw woonstijl

Heb jij ook moeite met het bepalen van jouw stijl in het interieur? Vind je zoveel dingen leuk en kun Read more

Dé trends voor 2019 voor de tuin en het balkon

Buiten is eigenlijk net zo belangrijk als binnen. Vaak besteden mensen wel veel aandacht aan het interieur, maar laten ze Read more

Histor kleur van het jaar 2019: Quiet Clearing

Ik vind het altijd een leuk moment wanneer de kleur van het jaar bekend wordt gemaakt. Ik ben niet alleen Read more

Styling musthaves

Zie je bij anderen vaak van die gezellige hoekjes en leuk gestylde plekjes in huis, maar heb je geen idee Read more

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *