Ga naar de inhoud

Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok “Wilde dieren”. Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd maken de staartjes het ontzettend grappig.

   

  Deze kapstok is vrij eenvoudig zelf te maken en hoe leuk is het om een zelfgemaakte kapstok in huis te hebben? Je kunt het in de hal hangen, maar bijvoorbeeld ook in de kinderkamer en als je het goed aflakt zelfs in de badkamer! Om jullie helpen heb ik hieronder een stappenplan gemaakt.

   

  Voorbereiding:

  1. Waar wil je de kapstok gaan ophangen? Dit is belangrijk om van tevoren te bepalen. Het zou namelijk erg zonde zijn als je vol trots je kapstok wilt ophangen en dan kom je erachter dat hij veel te groot is en niet past of dat hij helemaal wegvalt tegen de enorme lege muur. Als je weet waar je de kapstok wilt gaan ophangen, dan kun je de afmetingen gaan bepalen.

   

  Inkopen doen:

  1. Nu je weet hoe groot je de kapstok wilt hebben, kun je een geschikte plank gaan zoeken. Misschien heb je ergens in de schuur nog een plank liggen. Of een restje van een vorig DIY-project? Anders kun je natuurlijk altijd een stuk hout kopen in de bouwmarkt. Ik heb voor de kapstok die ik gemaakt heb, gekozen voor eikenhout. Ik vind het een mooi contrast met de witte dieren die ik erop heb gemaakt en het heeft een warme uitstraling.
  2. De plank bewerken. Je kunt de plank die je hebt gekozen onbehandeld laten, zoals ik heb gedaan. Je kunt het ook beitsen of een grey wash eroverheen doen. Laat dit goed drogen voordat je verder gaat.
  3. Welke dieren en hoeveel passen er op de kapstok? Ik heb gekozen voor wilde dieren, omdat dit nu heel hip is. Maar houd jouw kind (of misschien jijzelf wel) heel erg van katten, dan kun je bijvoorbeeld ook allemaal katjes doen. Of hondjes. Je kunt er zelfs voor kiezen om beren en konijnen te doen. Je moet dan wel kiezen voor andere staartjes. Beren hebben namelijk een rond staartje. Je kunt dan gaan voor knopjes als haken.
  4. Haken kopen. Nu je weet welke dieren en hoeveel dieren je op de kapstok wilt, kun je haken gaan kopen. Ik heb gekozen voor metalen haken. Deze kun je kopen bij de bouwmarkt. Natuurlijk zijn er nog veel meer keuzes. Kies een haak waarvan jij vindt dat het goed bij het soort hout past dat je hebt gekozen en bij de dieren die je gaat maken. Let ook op de maat van de haken. Te groot is niet mooi, maar te klein ook niet. Misschien is het handig om het stuk hout dat je gaat gebruiken mee te nemen als je haken gaat kopen. Dan kun je ze erop leggen en zien hoe groot de haken zijn ten opzichte van de plank.
  5. Welke kleur worden de dieren? Dit is afhankelijk van de haakjes die je gaat gebruiken. Ik zou er zelf altijd voor kiezen om het dier dezelfde kleur te doen als de haak. Ik heb voor wit gekozen en heb voor een matte interieurlak gekozen.

   .

  Uitvoering:

  1. Het sjabloon maken. Ik kan begrijpen dat je het lastig vind om zelf een sjabloon te maken. Hiervoor kun je bij mij terecht. Ik lever je een sticker die je op de kapstok kunt plakken en dit kun je dan als sjabloon gebruiken. Het voordeel van een sticker is dat het niet gaat schuiven. Er is wel een prijs verbonden aan de sjabloon sticker. Dit is afhankelijk van de maat en welke dieren je wilt. Het voordeel van een sjabloon kopen is wel, dat je niet zelf hoeft te prutsen en je krijgt er van mij een aantal tips bij voor het sjabloneren.
  2. Sjabloneren vind ik zelf één van de leukste klusjes. Ik denk dat dat komt doordat je heel snel resultaat ziet van je werk. Plak de sticker of het sjabloon dat je zelf gemaakt hebt op de plank. Zorg ervoor dat de sticker goed hecht aan de plank, zodat er geen verf onder door kan lopen. Als je zelf een sjabloon gemaakt hebt van papier, plak deze dan vast met schilders tape zodat deze niet gaat schuiven. De verf kun je op verschillende manieren aanbrengen: met een kwast, roller of een sponsje. Net wat voor jou het prettigst werkt. Je kunt eerste een proefstukje maken op bijvoorbeeld de achterkant van de plank of een ander stuk hout. “Kleur” het sjabloon helemaal in en verwijder dan de sticker/het papier. Voilà! Nu goed laten drogen.
  3. Dit is een extra stap voor als je de kapstok op een vochtige plek wilt hangen, of als je ervoor wilt zorgen dat er geen vlekken o.i.d. op komen. Lak de kapstok af met een blanke (doorzichtige) lak. Zo bescherm je het hout en je sjabloon en blijft het langer mooi.

   

  Monteren:

  1. Als de dieren goed droog zijn, kun je de haken erop maken. Zorg ervoor dat ze goed in het midden van de kontjes zitten en schroeven maar!
  2. Als laatste moet de kapstok natuurlijk worden opgehangen. De manier waarop je het gaat ophangen is afhankelijk van het soort muur waar je het aan wilt hangen. Ik heb het zo gedaan als op de foto hieronder. Zorg ervoor dat het stevig hangt, want anders valt de kapstok als je je jas ervan af pakt en dat willen we niet!

   

   

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more

  Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

  Het juiste vloerkleed kiezen is niet makkelijk. Naast dat er ontzettend veel keus is en je moet bedenken wat je Read more

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *