Ga naar de inhoud

Waar moet je op letten bij het inrichten van een slaapkamer?

  Ik kreeg toevallig in korte tijd een aantal aanvragen voor het inrichten van een slaapkamer. Meestal zijn het de woonkamer en keuken waar ik mee mag kijken, maar blijkbaar is er nu toch meer behoefte aan een mooie slaapkamer. Snap ik ook! Het is een hele belangrijke plek in huis. Jouw oplaadplek waar je helemaal tot rust komt. Als het goed is tenminste…

  Dat bracht mij op het idee om een paar tips met jullie te delen, want waar let je nou op als je een slaapkamer gaat inrichten?

  Indeling

  De meeste plannen beginnen met het maken van een goede indeling. In de slaapkamer is het belangrijk dat je je makkelijk om het bed heen kunt bewegen. Dus niet dat je je hoofd stoot als je opstaat of dat je je buik in moet houden als je naar bed gaat. Ik vind dat er minimaal 60 cm ruimte moet zijn naast het bed en 55 cm bij het voeteneinde.

  Wil je een nachtkastje? Dit kan een los kastje zijn of je integreer het in de ruimte door bijvoorbeeld zelf een hoofdbord te maken met een inham erin of juist een lambrisering die een stukje naar voren komt, zodat je daar je spulletjes op kunt leggen. Je kunt ook creatief zijn door bijvoorbeeld een mooie kist naast het bed te zetten als nachtkastje. Zo zijn er nog heel veel ideeën. Kijk maar eens op dit Pinterest bord.

  Denk er verder over na of je een kledingkast in de slaapkamer wilt of dat je die in een andere ruimte plaatst. Of misschien is jouw slaapkamer zo groot dat je een inloopkast kunt realiseren door middel van een roomdivider.

  Als je je gaat omkleden in de slaapkamer, dan is een stoel, een bankje of een poef fijn als hier ruimte voor is.

  Zelf hou ik niet van een tv in de slaapkamer, maar mocht jij dit wel fijn vinden let er dan goed op dat je de tv gemakkelijk kunt zien als je onderuitgezakt in bed zit. Zet of hang de tv daarom niet te laag en het liefst recht tegenover het bed. Wil je wel tv kunnen kijken in de slaapkamer, maar wil je de tv niet altijd in het zicht? Een tv-lift is dan een hele luxe optie!

  Kleurgebruik

  Wist je dat iedere kleur iets anders uitstraalt? Blauw heeft bijvoorbeeld een kalmerend effect en staat voor wijsheid, stabiliteit en vertrouwen. Groen is de kleur van de natuur en staat voor groei en harmonie. Dit zijn fijne kleuren om in de slaapkamer te gebruiken.

  Met sommige kleuren moet je voorzichtig zijn in de slaapkamer. Je kunt deze kleur als zachte, doffe toon gebruiken, maar ik raad aan om dit niet als felle kleur te gebruiken in de slaapkamer. Rood staat bijvoorbeeld voor kracht en gevaar. Het staat ook voor passie en liefde en verhoogt de energie. Fijn, die passie in in de slaapkamer, maar niet als je wilt gaan slapen.

  Geel is de kleur van zonneschijn en staat voor energie en vreugde. Bij overmatig gebruik kan geel een storend effect hebben. Baby’s schijnen zelfs meer te huilen in gele kamers.

  Tot zo ver de korte les over kleurgebruik. Om je te helpen heb ik hieronder een paar kleurencombinaties die prettig zijn om in de slaapkamer te gebruiken.

  Let op! Dit zijn algemene combinaties die niet zijn afgestemd op jouw interieur. Test daarom altijd de kleuren d.m.v. een kleurtester. Wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op voor een interieuradvies.

  Je ziet dat er veel  ton-sur-ton combinaties bij zijn. Dat betekent dat de kleuren dicht bij elkaar liggen. Dit lage contrast straalt rust en kalmte uit. Kies daarom, wanneer je een behangetje wilt in de slaapkamer, voor behangetjes met een laag contrast.

  Een leuk effect in de slaapkamer, is het creëren van een cocon effect. Een geborgen, cozy gevoel. Doe dat door (een deel van) het plafond te schilderen. Kies een kleur die niet te donker is, want anders komt het erg op je af als je in bed ligt.

  Tip: Een slaapkamer is vaak een kleine ruimte. Maak de ruimte gevoelsmatig groter door fotobehang of een behangcirkel met een landschap.

  Afstyling

  De afstyling in een slaapkamer hou je altijd rustig. Zet het niet te vol en maak groepjes. Meer tips over afstyling vind je in mijn Online workshop.

  Luchtzuiverende planten zijn ideaal voor een slaapkamer. Ze zetten CO2 om in zuurstof en verbeteren de luchtvochtigheid. Daarnaast kunnen ze ook nare geuren afbreken, waardoor het als een soort luchtverfrisser werkt.

  Een spiegel is prettig in een slaapkamer, maar moet wel op de juiste plek geplaatst worden. En dan bedoel ik niet de juiste hoogte zodat je jezelf goed kunt zien, maar de locatie in de ruimte. Wanneer je een spiegel recht tegenover een deur of tegenover het bed plaatst, gaat er negatieve energie stromen. Ik ben verder niet heel zweverig, maar hier hou ik toch altijd rekening mee.

  Vergeet het beddengoed niet aan te passen op het interieur. Ik zie vaak genoeg mooi gestylde slaapkamers en dan komt het “oude” beddengoed tevoorschijn, want “Ja, die hadden we nog”. Zo zonde! Het is een groot oppervlak en dus heel bepalend voor de uitstraling.

  Verlichting

  Het laatste punt en tevens een heel belangrijk punt: verlichting! Verlichting in de vorm van lampen, maar ook van daglicht.

  slaapkamer inrichten

  In een slaapkamer wil je meerdere sferen kunnen creëren met verlichting. De romantische sfeer, de lekker-slapen-sfeer, de rustig-wakker-worden-sfeer, maar natuurlijk moet het ook praktisch zijn. Pas jouw lichtplan hier op aan en zorg er tevens voor dat je niet in een felle lamp kijkt vanuit bed.

  Ook de raambekleding is heel belangrijk. Hou jij van een donkere kamer als je gaat slapen? Dan zijn verduisterende gordijnen een must. Dit kunnen hangende gordijnen zijn of bijvoorbeeld verduisterende duettes (let op dat er dan rondom altijd een kleine kier is waar licht doorheen komt). Wil jij privacy in de slaapkamer, denk dan aan vitrage of jaloezieën bijvoorbeeld. Jaloezieën laten vaak wel veel licht door ’s nachts.

  Bedenk bij het uitkiezen van raambekleding dus niet alleen wat je mooi vindt, maar ook wat je praktisch vindt. En misschien wil jij wel de luxe om de gordijnen vanuit je bed te bedienen of dat het met een timer gaat. Het kan allemaal!

  Persoonlijk advies

  Dit is in grote lijnen waar je op moet letten als je een slaapkamer gaat inrichten. Wil je dat er iemand meekijkt? Ik help je graag! Neem contact op voor een interieuradvies, zodat we samen van jouw slaapkamer een mooie, fijne plek kunnen maken.

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

  Het juiste vloerkleed kiezen is niet makkelijk. Naast dat er ontzettend veel keus is en je moet bedenken wat je Read more

  De meest gemaakte fouten bij het inrichten

  Je huis (opnieuw) inrichten is hartstikke leuk, maar tegelijkertijd ook best lastig. Waar moet je beginnen? Hoe creëer je een Read more

  Ga de hoogte in!

  Vaak zie ik, als ik ergens kom, dat mensen niet de hoogte in durven met hun interieur. Alles blijft vaak Read more