Ga naar de inhoud

DIY Prikwand + stappenplan

  Mooi én praktisch op meerdere manieren! Dit DIY project voor in mijn kantoor was niet alleen heel leuk om te doen, maar heb ik ook bedacht vanuit praktisch oogpunt. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder. In deze blog vind je ook een leuke kortingscode!

  Zeker niet suf!

  Bij een prikbord denken veel mensen aan zo’n suffe variant die je in de winkel koopt. Ik ben daarom voorzichtig met die term, omdat een prikbord veel mooier kan zijn dan dat. Maar ik geloof dat veel van die ideeën alleen in mijn hoofd zitten, want als je op zoek gaat naar een prikbord vind je helaas niet zoveel leuke originele ideeën. Daarom dacht ik: ik steek zelf de handen uit de mouwen en ga aan de slag met een ontwerp!

  Waarom een prikwand?

  Een pronkplek en inspiratiewand met afgeronde projecten, lieve recensies van klanten en inspiratie. Hier droom ik al heel lang van, maar hoe dit er precies uit moest zien wist ik nog niet. Tot ik voor een project voor een klant op zoek was naar kurk en hele toffe soorten voorbij zag komen bij Kurk24. Ik was meteen overtuigd, want kurk is zo veelzijdig. Je kunt het als prikbord gebruiken, maar het heeft ook voordelen voor de ruimte.

  Voordelen van kurk

  Kurk heeft veel positieve eigenschappen en ik gebruik het daarom regelmatig in interieurprojecten. In mijn kantoor kan het dus zeker niet ontbreken. Kurk werkt isolerend, is duurzaam en heeft een positieve invloed op de akoestiek in een ruimte. Daarnaast is het ook nog eens erg mooi en past het in bijna iedere woonstijl doordat er verschillende soorten kurk verkrijgbaar zijn.

  Stappenplan DIY prikwand

  Ik wilde geen prikwand zoals je die vaker ziet: een hele muur of een strook bekleed met kurk. Natuurlijk wel heel tof, maar ik wil ook graag plankjes waar ik iets op kan zetten en het mocht van mij iets speelser. Ik heb daarom gekozen voor een combinatie van kurk en plankjes die samen een soort wandpaneel vormen. Het grove kurk maakt het stoer en minder standaard. Daar hou ik van!

  Wil je ook zo’n prikwand maken? Hieronder vind je het stappenplan. Ben je op zoek naar inspiratie voor een ander soort prikwand? Scroll dan door naar het einde van deze blog.

  Stap 1:

  Bedenk waar je de prikwand wilt hebben en meet op hoe groot het vlak in totaal moet worden. Maak een schetsje hoe je het wilt hebben.

  Stap 2:

  Kies het soort kurk dat past bij jouw interieur. Ik heb gekozen voor 3 platen van 50×100 cm FARO. Ik had met minder platen toegekund, maar ik vind het mooier om de naden gelijkmatig te verdelen over het paneel.

  diy prikwand

  Stap 3:

  Laat de plankjes op maat zagen of zaag dit zelf op maat. De diepte van mijn plankjes is 12 cm. Zaag of snij ook het kurk op maat. Ik heb dit gedaan met een cirkel invalzaag met liniaal, maar het kan ook met een decoupeerzaag of een scherp mes.

  diy prikwand

  Stap 4:

  Om de plankjes zwevend te monteren heb ik gaten geboord in de zijkant van de plankjes en hier pennen in gelijmd. Ik heb de plankjes ook alvast deels geschilderd, zodat ik later niet hoef af te plakken.

  diy prikwand

  Stap 5:

  Bepaal de hoogte op de betreffende muur en begin onderaan met monteren. Gebruik een laser of waterpas om ervoor te zorgen dat het recht hangt.

  Stap 6:

  Zet een kruisje waar de pennen van de onderste plank in de muur moeten komen en boor hier gaten.

  Stap 7:

  De gaten vul je met bruislijm. Vervolgens duw je de pennen van de plank voorzichtig in de gaten en druk je de plank tegen de muur.

  diy prikwand

  Stap 8:

  Je kan nu de eerste kurkplaten tegen de muur aan bevestigen. Ik heb hier speciale kit voor gebruikt. Verkrijgbaar bij Kurk24.

  Stap 9:

  Breng de kit aan in verticale lijnen met een onderlinge afstand van 15 cm op de plek waar de plaat moet komen. Plak het kurk tegen de muur en druk goed aan.

  diy prikwand

  Stap 10:

  Als de onderste platen vastzitten, begin je met het monteren van de middeltjes plank. Als je het kurk goed gezaagd hebt hangt de plank waterpas, maar meet dit voor de zekerheid nog even na voordat je ga boren.

  Stap 11:

  Als de plank hangt is het tijd om de rest van het kurk te bevestigen. Doe dit op dezelfde manier als de onderste rij. Rond af door de bovenste plank op te hangen en de voorkanten van de plankjes te schilderen.

  Stap 12:

  Klaar! De prikwand is klaar en zodra het goed droog is kan je beginnen met afstylen.

  Eindresultaat

  Ik ben erg tevreden met het eindresultaat! Een eyecatcher in mijn kantoor met genoeg plek om projecten, recensies van klanten en inspiratie kwijt te kunnen. Ook merk ik duidelijk verschil qua akoestiek en dat is altijd welkom.

  Zelf aan de slag?

  Wil jij ook aan de slag met kurk? Op Pinterest heb ik een bord gemaakt met allemaal voorbeelden. Jouw kurk koop je op www.kurk24.nl . Met de kortingscode thuisinterieur ontvang je 15% korting op jouw bestelling.

  Wil je dat ik kurk verwerk in het ontwerp van jouw interieur tijdens een interieuradvies? Geef dat dan aan tijdens het kennismakingsgesprek.

  Deze blog is geschreven in samenwerking met Kurk24. Ik heb het product gekregen om uit te testen en kan je vertellen dat ik heel tevreden ben! Je kunt bij Kurk24 heel veel soorten kurk bestellen voor verschillende toepassingen. Heb je vragen, laat het mij weten!

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more

  Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

  Het juiste vloerkleed kiezen is niet makkelijk. Naast dat er ontzettend veel keus is en je moet bedenken wat je Read more