Ga naar de inhoud

Hoe style je jouw vensterbank?

  Vaak als ik een rondje wandel, kijk ik onbewust toch stiekem een beetje bij mensen naar binnen. Sorry allemaal! Het is gewoon een tik van mij. Je bent interieur verslaafd of je bent het niet. Maar als je zo stiekem aan het gluren bent, dan is de vensterbank het eerste dat je ziet. En ook als je binnen zit en lekker naar buiten wilt kijken, kan je niet om de vensterbank heen. En tóch is het vaak een ondergeschoven kindje bij de meeste mensen en ziet het er soms gewoon echt niet uit…

  Clusteren

  Ons oog is gek op symmetrie en dat is ook wat de meeste mensen doen als ze de vensterbank decoreren. Ze maken het precies symmetrisch. Niks mis mee natuurlijk! Maar ook niet zo heel spannend. Tegenwoordig hoeft het niet meer precies symmetrisch en kun je lekker variëren.

  Wel is het belangrijk dat als je dit doet, je de items op de vensterbank gaat clusteren. Dit zorgt voor rust en maakt dat de vensterbank er goed gestyled uit ziet, zonder dat het chaotisch en rommelig lijkt.

  vensterbank stylen

  Rust

  Houd het vooral rustig qua styling. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde kleurtoon, maak groepjes (zoals ik hierboven al omschreef) en gebruik niet te veel verschillende dingen. Eenvoud is vaak het mooist. Denk aan een mooie eyecatcher, zoals een prachtige vaas of een grote plant.

  Wil je toch liever meer kleine dingen of heb je een hele smalle raampost? Zorg dan dat het goed bij elkaar past en maak het groots door veel van hetzelfde bij elkaar te zetten, zoals vaasjes, kaarsen, plantjes etc.

  Tip: Houd rekening met de raamdecoratie/gordijnen. Het is niet de bedoeling dat je iedere avond alles aan de kant moet halen of het risico loopt dat er iets valt doordat het gordijn er langs gaat.

  Wil je meer stylingtips en wil je kunnen afstylen als een professional? Volg dan de Online Workshop “Afstyling” voor maar €35,-

  Planten

  Eén van de meest gebruikte items op de vensterbank is en blijft toch wel planten. En dat is niet voor niets, want planten zijn ook superleuk!

  Houd er wel rekening mee dat niet alle planten het kunnen overleven op jouw vensterbank. Heb je een verwarming onder je vensterbank? Niet alle planten kunnen hiertegen. En het verschilt ook heel erg of je het raam op het noorden hebt of op het zuiden. Als de zon de hele dag naar binnen schijnt, moeten je planten hier wel tegen kunnen. Anders blijf je naar het tuincentrum gaan voor nieuwe plantjes.

  Planten die goed tegen de zon en de verwarming kunnen zijn:

  • Sanseveria
  • Cactussen
  • Vetplanten
  • Kruiskruid
  • Ficus
  • Graslelie

  Tip: Eerder zei ik dat je niet te veel verschillende dingen moet gebruiken om de vensterbank mee te stylen. Planten zijn hierop een uitzondering. Het is namelijk supertof om een soort mini jungle te maken op de vensterbank door verschillende planten met elkaar te combineren. Beperk je daarbij wel tot alleen planten en ga niet ook nog andere items toevoegen.

  Ga de hoogte in

  Zorg er altijd voor dat het niet te laag blijft. Dit maakt het saai en eentonig en dat is juist precies niet waarom je deze blog leest. Wissel af met verschillende hoogtes en plaats ook eens een lange kandelaar, een hoge plant of een vaas met takken tussen de lagere items.

  Wil je helemaal de hoogte in en eens een keer iets anders dan anders? Denk er dan eens aan om iets op te hangen. Een leuke tak waar je dingetjes aan hangt, een plank halverwege als een soort tweede vensterbank of hang eens wat plantjes op in plaats van dat je ze neerzet.

  Deze items zijn heel fijn om de vensterbank mee te stylen:

  vensterbank decoreren
  • Planten
  • Vazen
  • Takken
  • Nepbloemen (je hoeft ze niet te verzorgen, dus lekker makkelijk. Tip: Bij De Boet in Hoogwoud heb je hele gave bloemstukken! Let wel op dat ze kunnen verkleuren als ze in de volle zon staan)
  • Boeken op een stapeltje
  • Kaarsen, kandelaren en lantaarns (denk wel om de brandveiligheid)
  • Een mooie tafellamp (geeft een leuk effect als het donker is)
  • Glas in lood raampjes of een raamscherm
  • Kussens en een vachtje (als je een zitvensterbank hebt)

  In de keuken:

  • Kruidenplantjes
  • Voorraadpotten
  • Mooi servies
  • Snijplanken
  • Kookboeken

  Tip: Houd rekening met de hoeveelheid licht die naar binnen komt. Heb je een vrij donker huis? Zorg er dan voor dat je het niet te dicht “bouw” op de vensterbank. Dit blokkeert te veel licht.

  Hopelijk gaat dit jullie helpen om je vensterbank helemaal naar wens te maken. Kom je er niet uit? Neem dan contact met me op en ik kijk graag met je mee. Misschien vind je het leuk om de workshop “Style je interieur” te volgen? Dan wordt niet alleen jouw vensterbank een plaatje, maar ook die van je vriendinnen/buren/collega’s.

  Is het gelukt met het stylen van jouw vensterbank of had jij het gewoon al heel leuk gedecoreerd? Ik vind het leuk om te zien hoe het geworden is, dus stuur me gerust een fotootje of tag me op social media!

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Interieurtips voor rust in huis

  Als je thuis komt, wil je rust. Dan wil je niet nog gestoord worden door dingen die je niet aanstaan Read more

  Zo maak je jouw huurhuis gezellig

  Woon je in een huurhuis. Dan denk ik dat je de struggles wel herkent. Het inrichten van een huurhuis is Read more

  Budgetvriendelijke tips over het bijhouden van de trends in jouw interieur

  Trends komen en gaan in een tempo die haast niet bij te houden is. Het liefst willen we het wel Read more

  Hoe kies ik het juiste vloerkleed?

  Het juiste vloerkleed kiezen is niet makkelijk. Naast dat er ontzettend veel keus is en je moet bedenken wat je Read more