Kerststal DIY

Niets is leuker dan zelfgemaakte dingen! Dat hoorde we vroeger al van onze ouders als we een tekening hadden gemaakt voor vader-/moederdag. Dan ging dat natuurlijk puur om de liefde en willen we nu ook wel dat als we zelf iets maken dat het er mooi uit ziet… Maaaaar! Het blijft het leukst om zelf de handen uit de mouwen te steken. Daarom heb ik speciaal voor jullie voor de kerst een leuke DIY: een kerststal! Hoe je deze maakt lees je stap voor stap hieronder.

 

Stap 1:

Bedenk wat je wilt. Ja laten we gelijk beginnen met de moeilijkste stap! Om het even extra makkelijk te maken * ahum * heb ik hieronder verschillende opstellingen geschetst. Bekijk welke jij het leukst vindt. Niet te lang twijfelen… ze zijn eigenlijk allemaal leuk!

 

Stap 2:

Waar ga je de kerststal neerzetten? Dit is belangrijk voor de maat van de kerststal. Hij moet niet te groot zijn, zodat het niet past. Maar hij moet zeker ook niet wegvallen. Dat zou zonde zijn.

 

Stap 3:

Als je weet welke maat de kerststal moet gaan worden, dan kun je geschikt hout gaan zoeken. Ga op zoek naar een stuk hout dat wat dikker is, dan blijft je kerststal goed staan. Ik heb zelf gekozen voor een dikte van 3,5 cm en die blijft prima staan.

 

Misschien heb je ergens in de schuur nog een plank liggen. Of een restje van een vorig DIY-project? Anders kun je natuurlijk altijd een stuk hout kopen in de bouwmarkt. Als je het juiste hout gevonden hebt dan kun je het hout laten zagen of als je handig bent kun je zelf de zaag erin zetten.

 

Stap 4:

De plank bewerken. Je kunt de plank die je hebt gekozen onbehandeld laten, zoals ik heb gedaan. Je kunt het ook beitsen of een grey wash eroverheen doen. Laat dit goed drogen voordat je verder gaat. Zorg er wel altijd voor dat het hout helemaal vlak is. Dus schuur het altijd goed vlak. Dit is belangrijk voor de laatste stap: de sticker/het sjabloneren.

 

Stap 5:

Het kersttafreel. Je kunt zelf heel creatief aan de slag gaan en er met de hand een kersttafreel op tekenen/schilderen. Ik kan begrijpen dat je het lastig vind om zelf een kersttafreel te tekenen/schilderen. Gelukkig kun je ook gebruik maken van de stickers en sjablonen die ik lever. Ik kan in iedere gewenste maat een sticker of sjabloon leveren. Helemaal afhankelijk van de maat van jouw kerststal.

 

Voor de volgende stap moet je een keuze maken. Wil je een sticker die je rechtstreeks op het hout plakt of wil je een sjabloon, zodat het kersttafreel er met verf op komt?

 

Sticker:

Het voordeel van de sticker is dat het eenvoudiger is om aan te brengen en je geen geklieder hebt met verf. Het nadeel is dat de sticker er wel sneller af kan gaan of lelijk kan worden als het warm wordt of in de doos met kerstspullen.

Wil je de stickers bestellen? Laat het me dan weten via het contactformulier.

 

Sjabloon:

Werken met een sjabloon is iets minder simpel, maar ook zeker niet moeilijk! Ik vind het zelf een van de leukste klusjes die er zijn.

Als je de sjablonen bij mij koopt, dan geef ik je er natuurlijk een aantal tips bij. Hieronder alvast een globale werkomschrijving.

 

De sjablonen die ik lever zijn gemaakt van plakplastic. Hierdoor gaat het niet schuiven tijdens het sjabloneren. Je brengt het plakplastic aan om het hout, drukt het goed aan en dan kun je al beginnen met het aanbrengen van de verf. Zorg ervoor dat de sticker goed hecht aan de plank, zodat er geen verf onder door kan lopen. De verf kun je op verschillende manieren aanbrengen: met een kwast, roller of een sponsje. Net wat voor jou het prettigst werkt. Je kunt eerste een proefstukje maken op bijvoorbeeld de achterkant van de plank of een ander stuk hout. “Kleur” het sjabloon helemaal in en verwijder dan de sticker/het papier. Voilà! Nu goed laten drogen.

Wil je de sjablonen bestellen? Laat het me dan weten via het contactformulier.

 

Stap 6:

Als de verf (in geval van sjabloneren) goed droog is kun je de kerststal een plekje geven. Style het leuk af met kerstdecoratie, beplak het dak eventueel met wat stro en zet er gezellig wat kaarsjes omheen. Laat kerst maar beginnen!

 

Heb je zin in nog een DIY? Bekijk dan ook eens de Kapstok “Wilde dieren” om zelf te maken.

Misschien vind je dit ook interessant:
Iedereen (oké, bijna iedereen) wil wel groter wonen. Dat vinden we gewoon fijn, wat ruimte
Heb jij ook moeite met het bepalen van jouw stijl in het interieur? Vind je
Buiten is eigenlijk net zo belangrijk als binnen. Vaak besteden mensen wel veel aandacht aan
Ik vind het altijd een leuk moment wanneer de kleur van het jaar bekend wordt
Zie je bij anderen vaak van die gezellige hoekjes en leuk gestylde plekjes in huis,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *