Meteen naar de inhoud

DIY pixel wand/schilderij met stappenplan

  In de trendblog die ik laatst schreef vertelde ik je over de trend van het moment: Pixels! Je ziet de trend op verschillende manieren terugkomen in het interieur. Je kunt geweldige woonaccessoires kopen en mooie tegeltjes (laten) plaatsen. Maar je kunt ook lekker zelf aan de slag. Denk er dan eens over na om van een (deel van de) wand een groot pixel schilderij te maken met verf. Super gaaf toch! Een soort (budget) enorme wand vullende IXXI, maar dan helemaal zelf gemaakt. Hoe je dit doet, lees je in het stappenplan hieronder.

   

  Wat heb je nodig?

  • Een geprinte afbeelding die je wilt gaan omzetten naar pixels op de wand
  • Een potlood en liniaal
  • Een waterpas
  • Een kleine platte kwast
  • Verf in verschillende kleuren (Gamma heeft kleine potjes verf in de Wood&Wall collectie voor €3,99 per stuk. Maar ook potjes muurverf als tester in ontzettend veel kleuren voor €2,99 per stuk) Let erop dat je verf gebruikt die je uit je kwast kan spoelen, anders heb je heeeeel veel kwasten nodig.
  • Plastic bordjes of iets anders waar je de verf op kan mengen.
  • Water om je kwast uit te spoelen.

   

  Stap 1:

  Kies een afbeelding die jij uitvergroot en in pixels op jouw wand wilt gaan maken. Kies voor een afbeelding met niet te veel details, want die zie je straks niet meer. Alleen de grote lijnen blijven over als je het in pixels maakt. Het mooie aan het omzetten van een afbeelding in pixels vind ik dat het een heel abstract beeld wordt.

   

  Tip: Wil je weten of een afbeelding geschikt is? Knijp je ogen dan een beetje samen en kijk door je wimperharen. Je ziet nu als het goed is alleen de contouren en kleuren van de afbeelding. Is dit mooi en duidelijk genoeg? Dan is het een geschikte afbeelding. Zie je totaal niet meer wat het is? Kijk dan liever nog even verder.

   

  Ik heb op internet gezocht naar een afbeelding die qua kleur goed past bij mijn interieur en deze uitgeprint. Je kan ook in tijdschriften zoeken naar een mooi beeld of een persoonlijke foto gebruiken.

   

  Stap 2:

  Dit wordt even rekenen en nadenken. (Het klinkt moeilijker dan het is hoor!) Je moet nu namelijk gaan opmeten hoe groot de afbeelding op jouw wand moet komen. Als je dit weet kun je gaan kijken uit hoeveel hokjes je de afbeelding wilt laten bestaan en hoe groot die hokjes op jouw geprinte afbeelding moeten gaan worden. Uitgerekend? Teken dan met potlood allemaal even grote hokjes op jouw geprinte afbeelding.

   

  Voorbeeld: Ik wil dat de afbeelding op mijn wand 80 cm breed en 120 cm hoog wordt. Ik wil dat mijn hokjes 10 cm bij 10 cm worden. Ik moet op de geprinte afbeelding dus 80/10=8 hokjes in de breedte tekenen en 120/10=12 hokjes in de hoogte. Dan moet je zelf even uitrekenen hoe groot de hokjes op de geprinte afbeelding moeten worden. Mijn afbeelding was ongeveer 16 cm breed en 24 cm hoog, dus de hokjes moesten 2cm worden.

   

  Stap 3:

  De hokjes met potlood op de muur tekenen. Het is bij deze stap belangrijk dat je de hokjes recht maakt en dan je een niet te dikke potloodstreep op de muur zet, want anders zie je deze er later bij de lichte kleuren verf doorheen. Dus, neem hier de tijd voor!

   

  Meet met een liniaal of meetlint waar de lijnen moeten komen. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de lijnen die je trekt recht lopen. Zo voorkom je dat jouw “schilderij” straks “scheef hangt”. Teken op deze manier het hele raster dat je ook op je geprinte afbeelding hebt gemaakt op de wand.

   

  Stap 4:

  En nu wordt het leuk! De kleurtjes komen namelijk tevoorschijn! We gaan per hokje bekijken welke kleur er moet komen. Begin met de lichte kleuren en werk van licht naar donker. Om te bepalen welke kleur er in het vakje moet komen, gebruiken we weer het trucje met de wimperharen. Knijp je ogen samen en kijk door je wimperharen welke kleur het meest voorkomt in het betreffende vakje.

   

   

  Stap 5:

  Kleuren mengen. De één is hier sneller in dan de ander, maar uiteindelijk komt het allemaal goed! En vergeet niet: uiteindelijk worden het pixels, dus al is de kleur niet helemaal precies zoals deze moet zijn, dat geeft niet als het maar klopt in het geheel. Het is slim als je verfkleuren kiest die al dicht bij de kleuren liggen van je afbeelding en die je nog maar een beetje hoeft aan te passen, maar soms is dit niet mogelijk en moet je lekker mengen. Hieronder een overzicht van de kleuren die ik gemengd heb voor mijn afbeelding.

   

  Tip: Bewaar alle verfrestjes die je gemengd hebt. Een kleur bestaat nooit alleen uit maar 2 of 3 kleuren. Ik voeg altijd op gevoel nog een klein beetje van een andere kleur toe om een wat intensere/warmere kleur te krijgen. Wees ook zuinig met het toevoegen van kleuren. Een klein beetje zwart is al genoeg om een kleur donkerder te maken. Het is al snel overheersend.

   

  Stap 6:

  Verven maar! Heb je de goede kleur? Kleur dan het betreffende vakje op de wand in met deze kleur. Probeer zo goed mogelijk de lijntjes aan te houden en hier niet te veel binnen te blijven, maar ook niet te veel overheen te gaan. Zo wordt je pixel schilderij mooi strak.

   

  Ben je klaar en zie je een (paar) pixel(s) die uit de toon vallen? Geen probleem! Als de verf droog is kun je er gewoon overheen schilderen, totdat je de juiste kleur hebt gevonden.

   

   

  Ik vond het een heerlijk werkje om te doen, ik ben namelijk gek op kleuren mengen en lekker schilderen. Ik ben benieuwd hoe jullie het vinden en wat het resultaat is! Foto’s zijn altijd welkom via de Mail, Whatsapp, Instagram of Facebook. Succes en heel veel plezier!

   

  Misschien vind je dit ook interessant?
  Zelf aan de slag met de overhemden kussentjes

  Jullie kunnen nu ook zelf aan de slag met jullie creativiteit 🙂 Ik heb een stappenplan gemaakt hoe je zelf Read more

  Trend gespot!

  Het interieur heeft behoefte aan warmte. En dan bedoel ik niet dat je de kachel aan moet zetten (is wel Read more

  De eerste trend van 2017: Kurk!

  Het nieuwe jaar is begonnen! Nieuw jaar, nieuwe trends. Dat gebeurt natuurlijk niet van de één op de andere dag, Read more

  Terug van weggeweest: Tegels!

  Daar waar we eerst het liefst alles eraf sloopten, gaan we nu juist alles betegelen! Tegels zijn hartstikke hip. Je Read more

  Kapstok “Wilde dieren” zelf maken!

  Misschien hebben jullie hem al voorbij zien komen: de kapstok "Wilde dieren". Super cool, door de wilde dieren, en tegelijkertijd Read more

  Blue for you!

  Blauw is echt een hele hippe kleur op het moment. Vooral de vergrijsde blauw en denim blauw zijn heel populair. Read more

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *